Del 31 de març al 6 de maig, la immortal cantata de Carl Orff arribarà a 6 poblacions catalanes que conformen la 11a Gira de Setmana Santa que organitza l’OSV des de l’any 2012.

L’any 2012 l’Orquestra Simfònica del Vallès inicià un projecte participatiu, transversal i amb recorregut per tota Catalunya: el Concert de Setmana Santa. Una producció musical adreçada a la participació de diferents cors del territori que, des de l’entusiasme i el desig de participar en un esdeveniment cultural i artístic enriquidor, hi participen tant a nivell musical com organitzatiu. El projecte contempla alhora un valor musical i social, així com cultural i territorial i posa a l’abast dels cors del país una coproducció professional de gran nivell.

Amb aquesta nova edició dirigida pel mestre Xavier Puig, l’OSV referma la seva aposta per mantenir un dels seus projectes bandera i presenta Carmina Burana, de Carl Orff, amb la participació de 7 cors: Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida (Xavier Puig, director), Cor de Cambra de la Diputació de Girona (Isabel Mantecon, directora), Cor Ciutat de Tarragona (Xavier Pastrana, director), Cor Aglepta (Oriol Castanyer, director), Orfeó Manresà (Xavier Pagès, director), Cor d’homes d’Igualada (Carles Prat, director) i Coral Mixta d’Igualada (Èric Varas, director) i les veus solistes d’Assumpta Mateu (Soprano), Jordi Domènech (Contratenor) i Toni Marsol (Baríton).

Al Palau de la Música Catalana, a més de l’obra de Carl Orff, escoltarem per primera vegada a Catalunya el Concert per a percussió i orquestra Focs d’artifici, de Ferran Cruixent, compositor resident aquesta temporada al Palau. Encàrrec del percussionista Alemany Peter Sadlo i estrenada el 2008 en motiu del Concert d’Any Nou amb l’orquestra WPR de Reutlingen (Alemanya), s’ha interpretat més de 35 vegades amb orquestres com l’Estatal de Baviera o la Simfònica de Pekin, convertint-se en obra de repertori. Més enllà del seu virtuosisme i espectacularitat, “Focs d’artifici” ha despertat sempre, arreu on s’ha interpretat, un gran interès per la cultura i tradicions catalanes.

L’obra s’inspira en la Festa com a ritual de celebració on es concretitzen de forma simbòlica les emocions de la gent i la seva comunitat, dividint-se en tres moviments relacionats amb les diferents famílies d’instruments percussius (fusta-racional, metall-emocional, tripa-irracional). En el primer moviment “Fanfarra de fusta”, molt contrapuntístic, un vanitós soldadet de plom fa un exagerat pregó. En l’atmofèrica “Font màgica”, tres notes actuen com a espina dorsal de tot el moviment, inspirat en la llum i l’aigua d’aquesta coneguda font barcelonina. En el darrer moviment “Correfocs”, es desferma l’eufòria de forma demoníaca, frenètica i salvatge. El solista de percussió encarregat de traduïr la partitura de Cruixent serà el músic alemany, Kai Strobel.