Aquesta setmana Grup Clade ha realitzat, de la mà de la Escuela de la Economía Social, ubicada a la localitat sevillana d’Osuna, un recorregut de tres dies per conèixer algunes de les iniciatives més interessants que hi ha en l’àmbit de l’economia social a Andalusia.
Aquest periple va iniciar-se amb una trobada amb els màxims responsables de l’Escuela de la Economía Social, el director Pepe Ariza; el responsable de gestió, Pedro Campano; i Francesco Garcea, coordinador de formació. La reunió va comptar també amb la participació de Mar García Torres, vicepresidenta de Faecta, la Federación Andaluza de Empresas Cooperativas de Trabajo.

En la primera jornada, els membres de Grup Clade van compartir coneixements i experiències amb David Pino, professional vinculat al món cooperatiu i de l’economia social des de fa 40 anys. La seva vehemència va permetre activar un debat apassionat sobre el futur de l’economia social, les possibilitats de créixer sense renunciar als valors que l’impregnen, les oportunitats que s’obren en l’entorn actual i la necessitat d’aprofitar-les.

La segona jornada d’aquest recorregut per Andalusia va portar la delegació de Grup Clade a conèixer dos projectes molt diferents: un de l’àmbit educatiu, el CES Ramon y Cajal, i un del sector de la distribució alimentària, la cooperativa de comerç al detall Coviran. Tant per dimensió com per filosofia, la jornada va permetre comprovar la diversitat de models que pot generar l’economia social.

Les visites de l’últim dia van acostar Grup Clade a la realitat i experiència de dos projectes vinculats a la cura a les persones: Grupo El Yate, de residències per persones grans, i Futuro Singular, per a persones amb discapacitat intel·lectual. La necessitat d’oferir recursos i serveis per segments de la població amb necessitats especials és quelcom que pot garantir-se amb les diverses fórmules que ofereix l’economia social.

Aquest recorregut per Andalusia ha confirmat la potència dels models de l’economia social, per a proporcionar serveis claus per a la ciutadania, com ara l’educació, la cultura, recursos energètics, alimentació, cura de les persones, etc. i referma la convicció de que la col·laboració i l’establiment de sinèrgies entre els diferents actors és clau per poder competir amb garanties davant d’altres models empresarials.