La temporada de concerts de l’Orquestra Simfònica del Vallès continua amb el Concert per a violí de Mendelssohn interpretat per la jove i prometedora violinista catalana Maria Florea. Del mateix autor escoltarem la Simfonia coral núm. 2 “Logbesang” amb les veus de l’Orfeó Català i les sopranos Marta Mathéu, Elena Copons i el tenor David Alegret. A més, s’oferirà l’obra Hero und Leander de Fanny Mendelssohn-Hensel, germana de Felix i que no va rebre el reconeixement en el seu moment per la cultura imperant de l’època. Un programa per reivindicar tots els membres de la família Mendelssohn dirigit per Xavier Puig.

Els concerts tindran lloc el dissabte 7 d’octubre (18.30h) al Palau de la Música Catalana, el diumenge 8 (18h) a LaFACT Cultural Terrassa i tornarà al Palau el dimarts 10 d’octubre (20h) com a funció exclusiva per a públic amb edats compreses entre els 18 i 35 anys. Aquest concert forma part de la proposta Vibe35 del Palau de la Música Catalana, amb un preu reduït a 20€.

PROGRAMA

F. HENSEL: Hero und Leander

F. MENDELSSOHN: Concert per a violí en Mi menor, op. 64

F. MENDELSSOHN: Simfonia núm. 2, en Si bemoll major, op. 52,“Lobgesang” (coral)

 

FITXA ARTÍSTICA

Maria Florea, violí

Marta Mathéu, soprano

Elena Copons, soprano

David Alegret, tenor

Orfeó Català (Pablo Larraz, director; Montserrat Meneses, sotsdirectora)

Orquestra Simfònica del Vallès

Xavier Puig, director

 

El Concert per a violí i la Simfonia núm. 2 «Lobgesang» de Mendelssohn, així com l’obra de la compositora Fanny Hensel “Hero und Leander” són obres mestres del repertori clàssic i romàntic.

El concert per a violí de Mendelssohn va influir en els concerts de diversos compositors, els quals van utilitzar característiques d’aquest per als seus propis concerts. Txaikovski, Sibelius o Liszt, per exemple, es van inspirar en el compositor alemany per compondre les seves obres. És per això que el Concert per a violí de Mendelssohn és un dels concerts més populars i interpretats de tots els temps. Requereix un domini total de l’instrument i una precisió tècnica a l’alçada de pocs solistes. Maria Florea, sorgida del Trio da Vinci, assumeix el repte i segur que ens emocionarà i arribarà al cor.

 

La Simfonia número 2 «Lobgesang» de Mendelssohn és una obra que combina habilitats compositives brillants amb una força emotiva i espiritual profundes. Amb una varietat de textures, melodies inoblidables i moments de gran exaltació, aquesta simfonia captiva l’audiència i transmet una sensació de grandesa i bellesa musical. Escrita entre els anys 1839 i 1840, aquesta simfonia és considerada com una de les obres més importants i innovadores del compositor alemany.

Escoltar-les en directe en el meravellós recinte modernista del Palau de la Música Catalana acompanyats de les magnífiques veus de l’Orfeó Català, juntament amb Marta Mathéu, Elena Copons i David Alegret i l’Orquestra Simfònica del Vallès ens permetrà gaudir d’una experiència única i emocionant mentre ens submergim en les majestuoses melodies de Mendelssohn.

Tot i que l’obra de Fanny Hensel no va rebre el reconeixement i la difusió que es mereixia durant la seva vida, «Hero und Leander» és ara valorada com una contribució significativa a la música romàntica i com un exemple de la seva extraordinària creativitat com a compositora.