Dues funcions de Turandot al Palau de la Música Catalana

L’estrena al Palau va tenir lloc el passat dissabte 27 d’abril a les 18.30 h després de l’èxit de públic i crítica en la seva presentació a
La Faràndula de Sabadell on va acollir 3.200 espectadors. La producció farà una segona representació al recinte modernista el
dissabte 11 de maig a les 18.30 h.
Les entrades per a les funcions estan pràcticament exhaurides.

Maribel Ortega, Antoni Lliteres, Ivana Ledesma i Tina Gorina encapçalen un repartiment de luxe. La producció compta, a més, amb les veus solistes de Jeroboám Tejera, Jordi Casanova, Carles Daza, Jorge Juan Morata, Marc Sala i Cristòfol Romaguera

El director musical de la Fundació Òpera a Catalunya, Daniel Gil de Tejada, assumeix de nou la direcció musical de Turandot, després d’haver-la dirigit el 2015 en la primera representació d’aquesta òpera dins el cicle. La direcció d’escena va a càrrec del terrassenc Carles Ortiz, amb qui Òpera a Catalunya col·labora regularment

Amb la programació d’aquest títol, Òpera a Catalunya se suma a la commemoració del centenari de la mort de Puccini aquest 2024, en què presenta dins el cicle de Simfònics al Palau de l’Orquestra Simfònica del Vallès un total de quatre títols del compositor italià.

 

L’elenc de solistes estarà encapçalat per la soprano Maribel Ortega, habitual als principals escenaris de l’Estat espanyol i estranger, així com a la temporada Òpera a Catalunya, en el rol protagonista de La Principessa Turandot. La soprano andalusa va interpretar aquest rol amb gran èxit el juliol de 2023 al Teatro Real de Madrid, en substitució de la soprano Ewa Plonka en la producció de Nicola Luisotti i Robert Wilson. Anteriorment, Ortega havia interpretat la princesa Turandot a l’Òpera d’Oviedo (2012) i a la temporada d’Òpera a Catalunya (2015). El paper d’Il Principe ignoto (Calaf) serà interpretat en les funcions a Sabadell pel tenor mallorquí Antoni Lliteres, cantant ja conegut al cicle després de la seva participació en les produccions de La traviataMacbeth i Rigoletto, i que ha cantat als principals teatres espanyols. Tot i haver fet prèviament el rol de Pong (Gran Teatre del Liceu, 2023), Lliteres debutarà com a Calaf amb aquesta producció de Turandot.  Un dels altres rols principals, el de Liù, serà repartit entre dues cantants: la soprano argentina Ivana Ledesma, debutant al cicle, i la soprano de Girona Tina Gorina, que torna de nou a Òpera a Catalunya després del seu flamant debut com a Cio-Cio-San en la producció de Madama Butterfly (2023). Totes dues ja havien interpretat anteriorment el paper de Liù.

Les altres veus solistes seran el baix-baríton de Tenerife Jeroboám Tejera com a Timur, el tenor de Reus Jordi Casanova com a L’Imperatore Altoum, el baríton barceloní Carles Daza com a Ping, el tenor valencià Jorge Juan Morata com a Pang (debutarà aquest rol), el tenor natural de Barcelona Marc Sala com a Pong i el baríton mallorquí Cristòfol Romaguera com a Un mandarino. Tots ells, habituals col·laboradors en les produccions d’Òpera a Catalunya.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció va a càrrec del director musical de la Fundació Daniel Gil de Tejada, un dels directors més llorejats de la seva generació, guardonat en sis concursos internacionals que l’han portat a dirigir a Itàlia, França, Polònia, Bulgària i Romania. Treballa des de 2003 amb els Amics de l’Òpera de Sabadell, amb qui ha dirigit trenta-vuit títols. Gil de Tejada dirigí la producció de Turandot presentada per primera vegada dins la temporada l’any 2015. Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyen els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada. La direcció artística de la Temporada és de Mirna Lacambra. En aquesta proposta, a més, s’incorporen les veus blanques de la Coral de l’Escola Sant Nicolau, amb preparació a càrrec de la soprano Laura Obradors.

Commemoració de l’Any Puccini

L’any 2024, amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana de Sabadell, es presenten al Teatre La Faràndula quatre òperes de Giacomo Puccini dins la Temporada d’Òpera de Sabadell, en l’any del centenari de la seva mort; una fita organitzativa, artística i tècnica a l’abast de pocs teatres al món. La Fundació Òpera a Catalunya i Sabadell s’adhereixen així a la commemoració del centenari de la mort del compositor en un any especialment rellevant per a la ciutat. Giacomo Puccini (1858-1924) ha estat i segueix sent un dels compositors més presents a la temporada Òpera a Catalunya i és un referent per a la companyia. Al llarg d’aquest 2024 es poden veure a Sabadell quatre dels seus títols més emblemàtics: Manon Lescaut (21, 23 i 25 de febrer), Turandot (17, 19 i 21 d’abril), i la propera temporada La bohème i Tosca.

GrupClade