La codirectora general de Suara Cooperativa, Laura Peracaula, i el director operatiu de Clients Lluís Jerez han comparegut davant la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya, on ha presentat 15 punts claus que hauria d’incloure una futura llei de la gent gran perquè els drets d’aquest col·lectiu siguin respectats.

“Entenem que aquesta proposició de llei encaixa i ha d’encaixar dins de l’estratègia per a la societat longeva i la vida plena”, ha assenyalat Peracaula, durant la seva compareixença que ha tingut lloc en el marc del debat de la proposició de la llei de la gent gran.

Les societats occidentals envelleixen arran de la baixa natalitat i, gràcies a la medicina, les persones viuen més anys. Tal com ha exposat Peracaula, el 1992 l’esperança de vida a Catalunya era de 77,64 anys; mentre que ara és de 83,58 anys. Amb tot, segons Peracaula, “la vellesa ja no es percep com una època de feblesa i pèrdua de facultats, sinó com el que és: una nova etapa de la vida, amb els seus reptes, és clar, però també plena d’oportunitats, i creiem que aquest esperit hauria de traspuar en aquesta proposta legislativa”.

Tal com recull la proposició legislativa, el 60% de persones amb més de 85 anys es troben en situació de dependència. Davant d’aquesta situació, Jerez ha recordat la manca de professionals en el sector per atendre les necessitats assistencials, sanitàries i de promoció de la gent gran. Per això, ha reclamat que aquesta proposta legislativa inclogui la professionalització del sector de les cures. També, en aquest punt ha considerat que és vital reduir el nombre de dies d’espera per rebre l’ajuda a la dependència, que actualment és de 294 dies; mentre que la normativa vigent estima que no hauria de superar els 180 dies.

A més, Jerez ha manifestat que el procés d’envelliment ha de tenir una mirada global i integral de la persona que englobi la dimensió social, relacional, psicològica, biològica i mèdica de cada ésser humà Per aquest motiu, el model d’acompanyament ha d’estar adaptat al grau de dependència i autonomia de la persona. Així mateix, ha d’incorporar accions concretes tant de prevenció com atenció per abordar les possibles malalties mentals que es puguin desencadenar per la pèrdua d’habilitats cognitives, l’aparició de demència o altres possibles trastorns.

Un altre dels desafiaments en aquesta fase de la vida és com combatre la soledat no desitjada, en la qual viuen moltes persones que han vist com la seva xarxa social disminueix per la pèrdua de persones estimades alhora que les familiars no poden tenir-ne cura perquè tenen altres activitats diàries com la feina o els estudis. En aquest punt, Jerez ha argumentat que la tecnologia pot esdevenir una solució per fer front a la soledat no desitjada, ja que pot garantir que les persones preservin el contacte social i una xarxa relacional a través de l’esfera digital. A més, altres eines tecnològiques com els sensors, la teleassistència, les taules regulables o rellotges intel·ligents poden afavorir que la llar esdevingui un entorn segur per a la persona que hi viu, malgrat trobar-se en una situació de dependència.

En el cas d’aquelles persones que requereixen viure en una residència, Jerez ha argumentat que aquestes no només han d’estar en un entorn urbà, sinó també en les zones rurals perquè tothom hi pugui viure en aquell lloc que s’ajusti amb el seu perfil personal i de la seva família. “Apostem per residències amb unitats de convivència i amb menys de 90 places, amb espais individuals i íntims, si s’escau, sense perdre de vista el reconeixement social i la dotació professional dels centres residencials (aspectes formatius, laborals, salarials i de condicions)”, ha indicat.

Finalment, Jerez ha afegit que aquesta proposició de llei també ha de garantir altres drets de les persones grans com: el de l’habitatge, el de la mort digna, l’accés a l’oci i la cultura; el seu desenvolupament sexual, així com el respecte tant a la diversitat cultural com social. Per aquest motiu, Suara Cooperativa i altres entitats estan treballant en guies sobre com incloure la perspectiva LGTBI+ en els centres residencials o altres recursos per a la gent gran.

“L’experiència també ens diu que és important comptar amb l’opinió directa i en primera persona de les protagonistes de la llei (les persones grans), perquè aportin la seva visió tenint en compte el moment actual”, ha assegurat Peracaula.