El passat 2 de febrer va tenir lloc la primera sessió del cicle “Reptes de Futur” organitzat per Grup Clade i promogut pel Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball. Aquesta primera trobada, celebrada a les instal·lacions de Blanquerna-URL, va tenir com a expert convidat el doctor Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), que va centrar la seva xerrada en la longevitat.

La xerrada va permetre als assistents, tots ells professionals de les empreses i organitzacions que formen part de Grup Clade, escoltar la visió sobre l’esperança de vida del doctor Manel Esteller, l’actual director de l’IJC, Professor d’Investigació d’ICREA i Catedràtic de Genètica a la Universitat de Barcelona. A partir dels arguments del doctor Esteller, els assistents van debatre posteriorment sobre els efectes, oportunitats i amenaces, que pot suposar la major longevitat i l’envelliment de la població en les diferents organitzacions.

En la seva presentació, Esteller va recordar que no estem tan determinats per la genètica, perquè hi ha tot un procés que és reversible i que té a veure amb els propis hàbits i les condicions de vida. La realitat és que actualment ja s’està investigant sobre fàrmacs contra l’envelliment. Segons el doctor, fa molt poc temps que l’ésser humà té la capacitat tècnica de sobreviure tants anys, i això és degut al fet que, en els últims 50 anys, l’avenç tecnològic i biomèdic ha estat increïble. A partir d’aquí, el repte “és donar més vida als anys i no més anys a la vida”.

El fet de viure més anys comporta una sèrie de conseqüències personals i professionals que ens obligaran a fer canvis en la nostra societat, allargant els anys actius laboralment i generant també les condicions per a poder viure amb qualitat.
El programa Reptes de Futur abordarà 4 grans reptes transversals: Longevitat; Crisi climàtica; Talent i Relleu generacional; i Diversitat i Igualtat. Es tracta d’un projecte impulsat pel Grup Clade, promogut pel Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball i amb el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social.