La Unió Europea preveu que entorn d’un 15% de les persones dels estats membres patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Davant d’aquesta situació, l’ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb diverses entitats socials, ha dissenyat un pla de salut mental.

En aquest context, un dels reptes marcats per al consistori i entitats socials és per prevenir i vetllar per la salut mental de les persones treballadores en el seu entorn laboral. Per això, ha impulsat “l’Acord de ciutat per cuidar la salut mental a la feina”, en la qual s’ha adherit Suara Cooperativa, així com una vintena d’entitats o organitzacions més.

“El present acord pretén refermar el compromís de la ciutat amb la promoció de mesures que ajudin a cuidar la salut mental en l’àmbit laboral”, es destaca a l’inici del document que recull l’essència d’aquest acord, segellat el 3 d’octubre d’enguany.

Un dels pilars d’aquest acord, que es planteja com a un instrument viu i en evolució constant, és oferir a les entitats i organitzacions orientacions o recursos per tenir cura de la salut mental en l’àmbit laboral, com els que es recull en aquesta publicació elaborada pel Consell Assessor de Salut Mental de l’ajuntament de la ciutat.

Per la seva part, les organitzacions es comprometen, entre altres qüestions, a millorar les condicions laborals de les treballadores; impulsar la formació o la capacitació d’aquestes; fomentar la integració laboral de persones amb trastorns mentals; promoure la implementació de programes i dotar-se d’eines per prevenir i detectar trastorns mentals en l’àmbit laboral; combatre l’assetjament psicològic; així com promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals interns amb la xarxa de salut mental.

Jornada sobre com cuidar la salut mental a la feina

Recentment, “l’Acord de ciutat per cuidar la salut mental a la feina” va organitzar una primera jornada al respecte que va comptar amb dues taules. Aquesta activitat es va iniciar amb una intervenció de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva.

En la primera taula diferents entitats o organitzacions van compartir les seves pròpies experiències per vetllar per la salut mental de les persones treballadores. En aquesta, Àngels Cobo, directora de Transformació Digital de Suara Cooperativa, va explicar el projecte Benestarum, una plataforma virtual que té com a objectiu oferir suport emocional o psicològic, físic (com serveis de fisioteràpia, entrenador personal o meditació), nutricional o assessorament financer a les persones treballadores. A més, també habilita diferents sessions grupals per millorar el seu benestar.

Arran del confinament, Suara Cooperativa va voler donar una resposta a la situació que estaven vivint les treballadores i, per això, els hi va oferir tractament psicològic i fisioterapèutic virtual. Amb poc temps van detectar els beneficis d’aquesta iniciativa. “Vam decidir que no la podíem tancar. Hi ha coses que no podem fer, però sí moltes altres que no ens havíem imaginat”, va assegurar Cobo durant la conferència, que va tenir lloc dimarts 28 de novembre a la seu principal de Barcelona Activa al Poblenou.

Actualment, la plataforma Benestarum està oberta a altres iniciatives, organitzacions o empreses que també tinguin com a objectiu preservar la salut mental, així com el benestar físic o emocional de les persones treballadores. Ara de per ara, la plataforma acumula més de 7.500 persones registrades i més de 2.600 sessions realitzades.

La segona taula de la jornada va reunir diferents experts que van aportar a les entitats o organitzacions diferents eines i recursos sobre la cura de la salut mental en l’entorn laboral.