Una delegació de Grup Clade ha assistit aquests dies 13 i 14 de novembre a la Conferència Europea d’Economia Social: Persones, Planeta, Acció, organitzada pel Ministeri de Treball i Economia Social. La trobada va fer-se a Donostia, declarada capital de l’economia social 2023.

La conferència ha evidenciat que l’Economia Social es situa com una prioritat estratègica a nivell europeu per a construir una economia al servei de les persones i del planeta. En aquest sentit, els representants institucionals entre els quals el Comissari Europeu de Treball i Drets Socials, Sr. Nicolas Schmit, van emfatitzar la importància de la Recomanació del Consell Europeu del passat mes d’octubre, la primera sobre l’economia social, instant els Estats membres a prendre mesures per a reconèixer i donar suport al rol de l’economia social en facilitar l’accés al mercat laboral, fomentar la inclusió social mitjançant la provisió de serveis socials i de cures accessibles i de qualitat; estimular l’adquisició d’habilitats per a la transició veda i digital, i promoure la innovació social i el desenvolupament econòmic sostenible.

Una crida a l’acció per a mobilitzar el potencial de fites com la Resolució de Nacions Unides sobre l’Economia Social i Solidària o el Pla Europeu de l’Economia Social i per donar visibilitat als models d’emprenedoria col·lectiva, democràtica i solidària, on es van posar en comú experiències i casos d’èxit al voltant de temes com la transició verda i digital, la innovació, el finançament, la visibilitat i comunicació, el desenvolupament de competències o la joventut. Les sessions també van incloure reflexions al voltant de la nova agenda urbana, el paper de les dones o el paper d’impuls que pot jugar la contractació pública.

El congrés va incloure visites a empreses i entitats basques de l’economia social com el Basque Culinary Center, Gureak, Modragon o IKERLAN, entre altres, i va concloure amb la cerimònia de lliurament dels Social Economy Awards, atorgats per Social Economy Europe i on Comunitat Minera Olesana va ser guardonada com a segona finalista en la categoria de Millors Iniciatives de Transició Verda a tot el territori europeu.