La quarta edició del Festival Fixing the Future presenta i reuneix a Barcelona 25 projectes de tot el món que estan treballant pel futur del planeta i que aborden qüestions com l’adaptació de tecnologies d’intel·ligència artificial, la innovació agrícola, la mitigació de la sequera o el reciclatge creatiu. L’esdeveniment, organitzat per Habilis, la plataforma de continguts educatius d’Abacus, se celebrarà al Disseny HUB Barcelona els propers 12, 13 i 14 d’octubre. Els líders d’aquests projectes, i un centenar d’activistes pel planeta, arribaran en tren des de París per formar part d’aquest festival, considerat com el més important i inspirador dedicat a parlar del demà que s’organitza a l’Estat espanyol.

Entre els 25 projectes destaquen iniciatives com recuperar i divulgar delicioses “males herbes” perquè aprenem a menjar-les, fer maons amb plàstics reciclat, salvar selves amb mòbils vells i intel·ligència artificial, recollir els mocs de les balenes amb drons per conèixer-les millor o fabricar hivernacles senzills i barats pels pagesos de l’Índia, en són alguns exemples. Seran tres dies dedicats a conferències d’alt nivell, tallers educatius, taules de debat, projeccions i workshops pensats per a totes les persones preocupades pel demà, entre elles mestres, educadors, empresaris, artistes, dissenyadors, comunicadors, autors, creadors, pioners i activistes.

Per Sílvia Brandi, directora del Festival Fixing the Future, “en un moment crític per a la civilització i el planeta, el festival ens acosta als projectes que conviden a l’optimisme, motor per a construir un món millor”. Brandi posa en valor que “cada any, el festival fa pública una nova llista de 25 projectes liderats per persones compromeses d’aquí i d’arreu del món que no tenen por al futur i que el construeixen des de la creativitat de diferents disciplines”.

Els projectes 

La llista dels 25 projectes escollits forma part de la base de dades del mitjà Atlas of the Future, amb més de 3.000 projectes estudiats i indexats. Tots ells són projectes reals, innovadors, pensats a mig o llarg termini i que creen un impacte positiu. El Col·lectiu Eixarcolant, liderat per Marc Talavera, es dedica a fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments i de desenvolupament socioeconòmic més sostenible, ètic i just a través de la recuperació de les espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals. L’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura, fundada per Favio Chávez i formada per joves en risc d’exclusió social, converteix les escombraries de l’abocador del Paraguai en instruments reciclats i canvia la vida a centenars de joves. Topher White, tècnic en conservació, va fundar Rainforest Connection que transforma els telèfons intel·ligents reciclats en dispositius d’escolta autònoms que funcionen amb energia solar i poden identificar signes d’activitat destructiva, com la tala il·legal i la caça furtiva, a gran distància. Les balenes són difícils d’estudiar i no sempre se sap com protegir-les, per això, Ocean Alliance envia drons a través de l’exhalació de les balenes per recollir els seus “mocs” i així obtenir dades sobre la seva salut d’una manera barata i no invasiva. Greenhouse in-a-box dona suport a petits pagesos i grangers de l’Índia que pateixen sequera i pestes enviant-los un hivernacle barat i senzill de muntar.

El festival

Enguany, el Fixing the Future canvia d’ubicació passant del CCCB a la seu del Disseny HUB Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38) i enceta així una nova etapa. A més a més, el festival ha ampliat la col·laboració amb Oxfam Intermón en el context dels projectes europeus Active Citizen for People and Planet i SPARK, que combinen justícia climàtica i activisme juvenil. El resultat d’aquesta col·laboració és una edició especial del festival que començarà la inauguració del 12 d’octubre que consistirà en una tarda d’activitats inspiradores que faran pensar, connectar i actuar els assistents.

A banda de la programació habitual, amb els 25 projectes internacionals, també es presentarà Future Faire, on iniciatives locals i internacionals podran presentar prototips i projectes innovadors. Future Faire és la fusió de talent, start-ups i desenvolupament sostenible, i ja està oberta la convocatòria de projectes.

Aquest any, el festival acollirà més tallers i workshops, els espais preferits del públic del Fixing the Future, ja que ofereixen una oportunitat exclusiva d’aprofundir en estratègies innovadores i en els enfocaments visionaris que hi ha rere els projectes de futur. Hi haurà educatius, alguns dedicats a l’ensenyament STEAM (Science – Technology – Engineering – Arts – Mathematics), i workshops dedicats especialment a la comunitat educativa.

L’esdeveniment compta amb el suport d’Holaluz, companyia compromesa en construir un món millor a través de la transició energètica i proveïdor oficial d’energia positiva del festival, i Oxfam Intermón. Aquest suport fa possible que el Fixing the Future sigui el festival on compartir, inspirar-se, fer-se preguntes i, el més important, passar a l’acció per canviar el món i fer-lo millor.