Es podrà veure a Sabadell avui divendres 28 a les 20:00h i diumenge 30 d’abril a les 18:00h, funció amb les entrades pràcticament esgotades

Gustavo Porta, Maribel Ortega, Carles Daza i Laura Vila encapçalen un repartiment de luxe en la darrera producció de la temporada. La producció compta, a més, amb les veus solistes de Jeroboám Tejera, David Cervera, Mariya Melnychyn i Nacho Guzmán

Carles Ortiz assumeix la direcció d’escena i Daniel Gil de Tejada la direcció musical i del cor, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell

El dimecres 26 d’abril a les 20:00h es va estrenar al Teatre de la Faràndula de Sabadell la quarta i darrera producció de la temporada 2022-2023 d’Òpera a Catalunya, Il trovatore de Giuseppe Verdi, òpera que ha estat abans representada en 4 ocasions dins el circuit i que aquesta vegada, sota el paraigües de la Fundació Òpera a Catalunya, serà la cinquena. Al mateix teatre se’n representaran dues funcions més; avui divendres 28 d’abril a les 20:00h i el diumenge 30 d’abril a les 18:00h, amb les entrades pràcticament esgotades.

Després de les tres funcions previstes a la capital vallesana (el 26, 28 i 30 d’abril), començarà la gira per Catalunya, que entre el 5 i el 21 de maig passarà per les ciutats de Tarragona, Granollers, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Reus, Girona i Vic. En total, es faran 10 representacions en 8 ciutats diferents.

El repartiment

La nova producció compta amb el director d’escena Carles Ortiz, amb Esteve Gorina com a assistent a la direcció d’escena i amb escenografia de Jordi Galobart. L’equip artístic estarà encapçalat pel tenor argentí Gustavo Porta (en el rol de Manrico), que debutarà al Cicle Òpera a Catalunya, i per tres cantants ja coneguts que han col·laborat amb la temporada d’Òpera a Catalunya en diverses ocasions, com són la soprano de Jerez de la Frontera Maribel Ortega, que torna de nou en el paper de Leonora, tal i com va fer en la darrera vegada que es va representar Il trovatore dins la temporada (2009); el baríton barceloní Carles Daza (en el rol d’Il Conte Luna) i la mezzosoprano catalana  Laura Vila (com a Azucena), tots dos anteriors participants a l’Escola d’Òpera de Sabadell i habituals als principals coliseus espanyols. Amb la presència de solistes vinculats al cicle, la Fundació Òpera a Catalunya referma el seu compromís amb els artistes del país. Pel que fa a Gustavo Porta, compta amb una extraordinària carrera internacional que l’ha portat a actuar als més prestigiosos teatres d’òpera del món interpretant un vast repertori, entre el qual destaquen alguns dels principals rols verdians com Don Carlo, Don Alvaro (La forza del destino), Otello, Radamès (Aida) o el mateix Manrico.

Completen l’equip artístic els baixos Jeroboám Tejera i David Cervera, que es repartiran el rol de Ferrando, la mezzosoprano Mariya Melnychyn com a Inés i el tenor Nacho Guzmán, que farà de Ruiz.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció va a càrrec del director musical de la FOC Daniel Gil de Tejada, un dels directors més llorejats de la seva generació, guardonat en sis concursos internacionals que l’han portat a dirigir a Itàlia, França, Polònia, Bulgària i Romania. Treballa des de 2003 amb els Amics de l’Òpera de Sabadell, amb qui ha dirigit trenta-sis títols. Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyen els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada. La direcció artística de la Temporada és de Mirna Lacambra.