El passat 13 de març es va presentar l’Estudi de Prospectiva de l’Observatori de l’Economia Social OES21 organitzat per Fiare Banca Etica i Grup Clade en una de les botigues d’Abacus Cooperativa a Barcelona.

L’acte va comptar amb presència i representants assistents de diverses entitats del tercer sector i de l’economia social i va ser presentat per Tomàs Llompart, com a President de Clade, i Oriol Soler, codirector general d’Abacus Cooperativa. Durant el seu transcurs, es va presentar l’Estudi de Prospectiva de l’Observatori de l’Economia Social OES21, coordinat i dirigit per Jordi Serra del Pino i l’equip de recerca format per Genís Galceran Gardeñes i Iona Lafont Amado.

En paraules del seu director acadèmic, Jordi Serra, l’estudi fa palesa la necessitat de destacar l’economia social i fer valdre el seu potencial, enfront del capitalisme ferotge, més estès com a model econòmic hegemònic. Una tasca i missió fonamental que, segons apunta l’estudi, implica comunicar més i millor el seu valor diferencial.

Unes conclusions que es van poder debatre i comentar amb la conversa posterior entre Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus Cooperativa i José Antonio Pedreño, president de la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economía Social (CEPES), que sota la moderació de Juan Garibi, Responsable comercial i desenvolupament estratègic de Fiare Banca Etica, van incidir en els nombrosos reptes de futur als quals ha de fer front l’economia social.

Segons paraules de Pedreño, el moment actual és el millor moment que ha viscut l’economia social en la història i s’ha d’actuar amb conseqüència per aprofitar-ho. Una afirmació compartida per Rojo, qui assegura que el moviment cooperatiu té dos segles d’història i ha passat molts avatars, però com que prioritza a les persones, sempre té incentius per a tirar endavant. Una conversa que Rojo concloïa dient que “la nostra vocació és la transformació social i necessitem més ambició col·lectiva, si no la nostra capacitat d’impacte serà petita. Podem ser grans sumant.”

Podeu consultar l’estudi aquí.