El dissabte 25 de febrer es va inaugurar a la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat l’exposició de la CMO “El got mig ple” per celebrar el 30è aniversari de la seva transformació a cooperativa. La inauguració va començar amb una sessió informativa on en Joan Arévalo, president de la CMO, va presentar el Pla Estratègic de la Comunitat, posant el focus en els propers objectius relacionats amb l’actuació contra el canvi climàtic. En finalitzar, es va porta a terme l’entrega de diplomes als estudiants guanyadors del concurs de dibuix “L’aigua és vida”.

Sessió informativa

Joan Arévalo va explicar els nous objectius del projecte “Olesa. Aigua del segle XXI”, en el qual la CMO hi porta anys treballant i on es presenten diverses propostes per lluitar contra l’emergència climàtica aprofitant els recursos locals de manera sostenible. L’objectiu final és crear comunitats energètiques perquè els ciutadans generin la seva pròpia energia.

Durant la sessió es va recalcar que cal fer un canvi de consciència col·lectiva pel que fa a l’aigua; cal saber com reutilitzar-la i reduir al màxim el consum d’aigua potable destinada al reg de parcs i jardins. Per això és important adaptar-se a les noves necessitats generades per les sequeres. Com va comentar en Joan Arévalo, “ara que ja tenim aigua potable, el que hem de fer és aprofitar i reutilitzar l’aigua no potable per regar o netejar els carrers”.

Al llarg dels anys de treball de la cooperativa, s’ha aconseguit abastir d’aigua potable tot el municipi olesà sense necessitat de cap aportació de l’exterior. És primordial valorar el que tenim localment i desenvolupar noves idees per millorar. Joan Arévalo va ressaltar que és imprescindible “treballar amb energies renovables des d’una perspectiva local amb el fi de crear comunitats energètiques, ja que són el futur de qualsevol poble per poder seguir prosperant.

L’exposició “El got mig ple” presenta amb optimisme projectes que són essencials a desenvolupar i portar a terme si es vol viure en un futur on les comunitats locals siguin autosuficients, eficients i sostenibles a l’hora de generar energia. Joan Arévalo va afirmar que “és important que la CMO tingui un relleu generacional que mantingui els valors originals, però que a la vegada sigui capaç de progressar per adaptar-se als canvis del futur”.

L’exposició

L’exposició, que es podrà visitar fins al 26 de març a la Casa de Cultura, fa un repàs de la història de la CMO i un recorregut pels diferents projectes i accions portats a terme al llarg del temps. Així mateix, a la mostra s’explica com Roger Lloret, que ha estat més de cinquanta anys estudiant la qualitat dels rius catalans, ha cedit el seu arxiu a la cooperativa. Aquest pot ser útil per prendre mesures contra el canvi climàtic i varies de les seves peces es troben exposades.

Concurs a les escoles

Per celebrar aquest 30è aniversari també s’ha tingut en compte als estudiants de 6è de primària de les diferents escoles d’Olesa. Fa uns mesos se’ls va proposar que participessin en un concurs de dibuix amb la temàtica de “L’aigua és vida”. Totes les il·lustracions presentades formen part de l’exposició “El got mig ple”. Els dibuixos guanyadors s’han inclòs en el calendari de 2023 de la cooperativa.

A la inauguració es va fer l’entrega de diplomes a tots els nens i nenes guanyadors del concurs. Enhorabona Nil Garcia, de l’Escola Puigventós, Gerard Moya, de l’Escola Creixen Povill Olesa, Judit Sala Luque, de l’Escola Creixent Povill Olesa, Blanca Romero, de l’Escola Daina-Isard Cooperativa d’Ensenyament, Ana Leticia, de l’Escola Pública Mare de Déu de Montserrat, Lara Cabrera, de l’Escola Pública Mare de Déu de Montserrat, Lluís Domingo Mercader, de l’Escola Daina-Isard Cooperativa d’Ensenyament, Nil Barberà Rey, de l’Escola Escolàpies Olesa, Martina Cazorla, de l’Escola Escolàpies Olesa, Nekane Campero, de l’Escola Sant Bernat, Leo Garcia Laporte, de l’Escola Sant Bernat, Ot Andreu Gonzalez, de l’Escola Puigventós i Álvaro Linares Garcia, de l’Escola Puigventós!