És la trobada anual de la comunitat Abacus que acosta les millors experiències de cultura i educació del món. L’Escola ha comptat amb la participació de ponents de prestigi internacional com el president de la cooperativa Mondragon, el director de l’àrea de llibres del grup Planeta o directius Google Education

Acostar les millors experiències de cultura, educació i cooperativisme a la comunitat Abacus de la mà de professionals de reconegut prestigi. Aquest ha estat l’objectiu de la primera Escola d’Hivern Juli Vela que s’ha celebrat aquest dimecres 8 de febrer a l’auditori del campus Nord de la UPC L’Escola està concebuda com un espai per conèixer i compartir idees inspiradores a través de xerrades breus en les quals personalitats de referència en àmbits relacionats amb les principals àrees de negoci d’Abacus han respost a alguns dels reptes que afecten la cultura, l’educació, la comunicació i el cooperativisme. L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat dotar l’organització de continguts i idees en aquests àmbits que són claus pel present i futur de la cooperativa.

Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus, ha obert l’Escola remarcant que es tracta d’una jornada per conèixer “experiències que ens serveixin d’inspiració de la mà de persones que ens ajudin a pensar”. Rojo ha assenyalat que l’Escola Juli Vela reforça el compromís d’Abacus “amb la qualitat i l’excel·lència i segueix la línia de recerca, innovació i creativitat que sempre ha mantingut la cooperativa”.  “Volem formar-nos, conèixer i aprendre en els continguts claus que tenen a veure amb les nostres principals línies d’activitats”, ha conclòs. Aquesta iniciativa es repetirà cada any i té com a vocació ser un espai obert a totes les persones que formen part de la comunitat Abacus.

Prop de 400 persones, entre socis treballadors, socis de consum i col·laboradors d’Abacus, han participat en aquesta primera edició que ha comptat amb les intervencions del president de la cooperativa Mondragón, Iñigo Ucín, que ha reflexionat sobre com es genera riquesa des del cooperativisme; el director general de l’àrea de llibres del Grup Planeta, Jesús Badenes, ha parlat sobre quants llibres es venen i qui els ven; l’experta en dades i professora de la UPF Eli Vivas ha reflexionat sobre les dades i l’ús que se’n fan en àmbits diversos com la medicina o el periodisme;  Jaume Roures, president de MediaPro, ha donat claus per saber com es poden fer produccions audiovisuals que optin a guanyar un Oscar des de Barcelona; Marc Sanz, director de Google Education al sud d’Europa ha explicat com serà l’educació del futur; el dissenyador gràfic Enric Jardí ha fet una dissertació sobre on es troba la bellesa; i la pedagoga experta en innovació educativa Coral Regi ha resolt el dubte sobre de què parlem quan parlem d’STEAM. La jornada ha acabat amb les intervencions de les Anna Pacheco i Andrea Gumes, autores del podcast Ciberlocutorio de Radio Primavera Sound, que han parlat de la seva experiència com a creadores de continguts al marge de les grans estructures i plataformes.

Oriol Soler, codirector general d’Abacus, ha explicat que l’escola “és una trobada de la comunitat Abacus que té com a objectiu donar eines i recursos que contribueixin a augmentar l’ambició de l’organització” alhora que es busca “formar els treballadors i socis consumidors d’Abacus en aquells continguts que són claus per a l’empresa”. Per Salva Garcia, codirector d’Abacus, l’Escola  també pretén “ajudar a construir un relat comú de l’organització i fomentar la cohesió interna i l’autoestima de la gent que forma part d’Abacus per seguir sent útils al país i al món”.

L’Escola d’hivern duu el nom del mestre i cooperativista Juli Vela (1934-1997) com a homenatge a qui fou un dels inspiradors i fundador d’Abacus.