El diumenge 11 de desembre, la Comunitat Minera Olesana, amb 154 anys d’història, va commemorar el 30è aniversari de transformació en cooperativa amb el concert Homenatge a Ennio Morricone & Nino Rota de l’Orquestra Simfònica del Vallès amb la Coral Cantiga i la Coral Sinera al Teatre de La Passió d’Olesa de Montserrat.

Amb les entrades esgotades, unes 1.400 persones van assistir a l’acte per commemorar els 30 anys treballant com a cooperativa. Aquesta transformació va permetre a la Comunitat Minera Olesana traslladar el poder d’autogestionar l’aigua al municipi als ciutadans i esdevenir una referència en autogestió, sostenibilitat i eficiència. 

A l’acte va participar Joan Arévalo, president de la Comunitat, que va agrair a totes les persones que han fet possible l’èxit de la cooperativa i va repassar els reptes de futur. “Tenim davant nostre diferents reptes que hem d’encarar com a societat i com a poble: la sostenibilitat, la descarbonització i el creixement”, va concretar Arévalo fent èmfasi en la importància d’educar i formar a la ciutadania sobre el canvi climàtic i com actuar davant d’aquest.

Joan Arévalo també va destacar que l’energia que es disposarà en el futur condicionarà el nivell de benestar. “Un dels objectius és generar la nostra pròpia energia verda i renovable. Hem d’aprendre que la prosperitat no és fer un ús creixent dels recursos, sinó conèixer l’eficàcia de com s’han d’obtenir i fer servir”. Per això va demanar la intercooperació entre l’Ajuntament d’Olesa i la Comunitat Minera Olesana per crear una comunitat energètica local en forma de cooperativa. “D’aquesta manera gestionarem l’aigua i l’energia com un bé comú. Tant de bo que l’any vinent puguem celebrar la primera comunitat energètica olesana”, va concloure.

A l’acte, l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, va entregar a la Comunitat una placa commemorativa en reconeixement als 30 anys de cooperativa i al servei del poble des de l’any 1868. “Celebrem l’encert d’un grup d’olesans que van saber adaptar-se als canvis i escollir una forma organitzativa que preserva l’essència original”. L’alcalde va destacar que la cooperativa ha esdevingut un projecte vital per a Olesa i un exemple per al món cooperatiu.

Tomàs Llompart, president de CLADE, el grup de cooperatives que treballa per l’economia social i la intercooperació, també va participar en l’acte i va reconèixer la feina de la Comunitat. “La feina que feu des de la Comunitat Minera Olesana és importantíssima, esteu demostrant que és possible fer d’una altra manera la provisió d’un bé essencial”, va recalcar Llompart.

La commemoració va continuar amb un magnífic concert Homenatge a Ennio Morricone & Nino Rota dirigit per Rubén Gimeno amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Coral Cantiga i la Coral Sinera. Va comptar amb una brillant narració del doblador Salvador Vidal i amb Andrea Martí i Marta Cordomí com a soprano i mezzosoprano. Els assistents van gaudir de la interpretació de bandes sonores de pel·lícules tan mítiques com “El bueno, el feo y el malo”, “La muerte tenía un precio”, “La missió”, “Cinema Paradiso” o “La Strada”.