Ara Llibres celebra el seu 20è aniversari com a editorial de referència en l’àmbit de la No Ficció en català. I per commemorar-ho ha preparat un seguit d’actes aquesta tardor que van concloure el 14 de desembre amb una festa a la fàbrica Damm de Barcelona. Amb el títol “Ara i aquí podem canviar el món?” l’acte va comptar amb la participació d’alguns dels autors i autores de més èxit de l’editorial: Kilian Jornet, Natza Farré i Maria Nicolau. Conduït per la periodista Montserrat Armengou, la celebració va comptar amb els principals noms que han fet d’Ara Llibres un segell innovador i pioner al llarg d’aquestes dues dècades. L’acte va ser també un punt de trobada d’autors, llibreters, editors, agents i de tot el sector del llibre en general.

Aquesta celebració va servir per presentar dues novetats molt especials. D’una banda, es va donar a conèixer el Premi Ara Llibres de No Ficció, dotat amb 40.000 euros i que es marca l’objectiu de descobrir i divulgar un gran projecte editorial amb capacitat d’adaptació a formats audiovisuals. Segons Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres, “aquesta convocatòria reforça l’aposta de l’editorial per fer créixer en ambició les propostes de No Ficció del nostre país, i reuneix els nostres principals valors: treball d’edició estret amb els autors per treballar a fons grans temes i aposta decidida per arribar al màxim nombre de lectors possible”.

D’altra banda, Ara Llibres també posa en marxa una nova col·lecció de butxaca: “Temes Clau”, pensada per aquells lectors que volen entendre el món. Una iniciativa editorial que pretén publicar els llibres fonamentals del seu fons editorial amb un nou disseny i preus assequibles per seguir perseverant en la difusió de les idees que transformen la nostra societat. Els primers títols que acaben d’arribar a les llibreries són La maternitat d’Elna, d’Assumpta Montellà; Dones valentes, de Txell Feixas; Curs de feminisme per microones, de Natza Farré; i Mites, d’Stephen Fry. Al febrer de 2023 s’ampliarà amb Fills del Nil, de Xavier Aldekoa.

20 anys de No Ficció en català

Ara Llibres va néixer l’any 2002 amb la voluntat de diversificar, enriquir i fer créixer la No Ficció en català. Al llarg d’aquests 20 anys, s’han publicat al voltant de 600 obres de més de 450 autors i autores que han permès als lectors conèixer i entendre aspectes fonamentals del present amb una gran diversitat temàtica. L’editorial ha publicat títols tan rellevants com La maternitat d’Elna, d’Assumpta Montellà; El regal de la comunicació, de Sebastià Serrano; o Córrer o morir, de Kilian Jornet, tres llibres que han superat en conjunt els 200.000 exemplars venuts i que compten amb més de 40 traduccions. Altres títols de gran èxit d’aquestes dues primeres dècades han estat Dies que duraran anys, de Jordi Borràs; La màgia de l’ordre, de Marie Kondo; Tota la veritat, de Ferran Casas, Odei A.-Etxearte, Marc Martínez Amat, Roger Mateos, Gerard Pruna i Neus Tomàs; Me’n vaig, de Pepe Rubianes; Dones valentes, de Txell Feixas; Rússia, l’escenari més gran del món, de Manel Alías; Cuina! O barbàrie, de Maria Nicolau; Curs de feminisme per microones, de Natza Farré; o Si Beethoven pogués escoltar-me, de Ramon Gener. En total, les obres que conformen el catàleg d’Ara Llibres han venut més de 2,5 milions d’exemplars.

Fruit d’una reflexió sobre el paper de l’editorial en l’ecosistema literari en llengua catalana, en els últims 5 anys ha ampliat l’equip editorial alhora que reduïa el ritme de novetats anuals a la meitat. L’objectiu ha estat fer una selecció d’obres i temàtiques el més acurada possible, treballar el procés d’edició dels textos més a fons amb els autors i invertir més recursos en la promoció dels llibres per garantir-ne la millor difusió.

Els actes de commemoració del 20è aniversari van començar durant la Setmana del Llibre en Català amb la celebració de l’acte “Periodisme, l’ofici d’explicar el món” amb la participació de Txell Feixas, Manel Alías, Xesco Reverter i Neus Tomàs, tots ells periodistes que han publicat els seus treballs a Ara Llibres. L’acte va servir per posar en valor l’esforç de l’editorial pels llibres d’actualitat escrits per periodistes en la col·lecció “Pausa”.