Suara Cooperativa ha fet aquest juliol la presentació pública de Psicointegra, un nou servei d’acompanyament psicològic transversal i integral per millorar el benestar personal, familiar i social de les persones, així com formació i acompanyament a professionals.

Psicointegra inclou atenció terapèutica especialitzada dirigida a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones usuàries i les seves famílies. És un espai on la persona atesa se sent en un context de seguretat i confiança, amb un suport d’escolta on pot permetre’s compartir emocions, experiències, pensaments, preocupacions, amb l’acompanyament d’una professional especialitzada que li permet tornar a elaborar, donant sentit i coherència al seu món intern.

Alhora inclou un servei de Traumateràpia, un suport terapèutic específic i especialitzat als infants i adolescents víctimes de maltractaments. El trauma infantil i els conseqüents trastorns del vincle impliquen una alteració en el desenvolupament neurobiològic normatiu.

L’acte de presentació va comptar amb la presència del secretari d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Alexis Serra, acompanyat de la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes, i el director dels serveis territorials de Drets Socials, Felip Monclús. En la seva intervenció, Serra va elogiar el compromís de Suara envers la infància i va posar en valor l’acció preventiva del servei: “El maltractament infantil (i els abusos sexuals) són una xacra i hi hem d’actuar intensament, des de la part preventiva i des de la reparació del trauma. Hem de seguir treballant amb perspectiva de futur.”

La codirectora general de Suara, Laura Peracaula, per la seva banda, va posar en valor la tasca dels equips de Terres de l’Ebre, on es va gestar la iniciativa per donar resposta a la necessitat de treballar la reparació del trauma. “El projecte està donant molt bons resultats i ja hem posat en marxa una prova pilot per oferir sessions de teràpia online i poder donar resposta més enllà del territori”, va anunciar Peracaula.

La directora de Psicointegra, Natàlia Prades, va centrar la seva intervenció en els beneficis que aporta el recurs a la infància, a través d’una nova mirada: “Hem de veure l’infant des de l’empatia, entendre els perquès. Quan s’entenen, tot és més fàcil. Sumem disciplines per al treball en xarxa: els valents i valentes s’ho mereixen”.