Amb motiu del seu vintè aniversari, Abacus i la revista SÀPIENS creen els Premis SÀPIENS. Unes distincions de periodicitat anual que aspiren a ser el principal reconeixement a les aportacions més rellevants en l’àmbit de la història, tant en recerca com en divulgació. Amb especial èmfasi en els projectes d’origen català, també s’hi inclouen categories que posen l’accent a la plana internacional.

“Després de dues dècades treballant, braç a braç, amb historiadors de totes les especialitats i universitats dels Països Catalans, hem volgut reconèixer la tasca ingent de tothom qui ha col·laborat en la construcció del nostre passat col·lectiu”, afirma la directora de SÀPIENS, Clàudia Pujol.

Els premis s’entregaran durant la Nit de la Història, una gala que reunirà les personalitats més destacades de la historiografia catalana i que serà un punt de trobada anual per al sector. Se celebrarà el 2 de novembre al Museu Marítim de Barcelona.

Les categories i el Premi d’Honor de la Història

Els Premis SÀPIENS reconeixeran els millors projectes històrics en àmbits diversos, amb l’objectiu que tota la comunitat històrica s’hi senti representada. Cada categoria té un jurat excepcional, format pels millors especialistes de cada època històrica.

El guardó principal és el Premi d’Honor de la Història, atorgat a una persona que tingui una sòlida trajectòria professional i que hagi contribuït d’una manera significativa a l’avenç de la història als Països Catalans.

Les altres categories són:

  • Premi a la millor recerca o descobriment localitzat o fet públic al llarg del 2021. Poden optar-hi tant recerques circumscrites dins l’àmbit dels Països Catalans com recerques fetes a l’estranger amb una implicació catalana rellevant.
  • Premi a la millor iniciativa de divulgació històrica, en dos àmbits, dels Països Catalans i internacional. Poden participar-hi des de productes editorials, audiovisuals, radiofònics, digitals o expositius impulsats al llarg del 2021. El públic general podrà presentar propostes, ja siguin pròpies o d’altri, a través de la pàgina web dels Premis. Els guanyadors seran escollits per un jurat.
  • I el Premi a la millor obra de ficció impulsada al llarg del 2021, en qualsevol suport (novel·les, pel·lícules, sèries, obres de teatre…) i en què la temàtica històrica sigui rellevant. El públic pot presentar les propostes a través de la pàgina web dels Premis, ja siguin nacionals, estatals o internacionals. El jurat escollirà 10 finalistes, i el guanyador serà triat per votació popular a sapiens.cat/premis.

Tota la informació sobre les bases, més detalls sobre les categories, la biografia dels membres del jurat i els formularis per fer arribar les propostes per a les candidatures es poden trobar a la pàgina web dels premis: sapiens.cat/premis.

Els Premis SÀPIENS estan organitzats per la revista SÀPIENS i Abacus, amb la col·laboració del Museu Marítim de Barcelona.