La formatgera Mas el Garet i Vaquers Plana de Vic arriben a un acord per comercialitzar un formatge de vaca tendre elaborat amb la llet dels productors de les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona que ajuda a fer sostenible el sector lleter.

El passat 23 de març es va celebrar la presentació oficial del formatge Territori, el nou producte làctic produït amb la llet Vaquers Plana de Vic i elaborat per la formatgeria Mas el Garet. D’aquesta manera, s’oficialitza la comercialització d’un nou producte elaborat amb llet de vaca que ha estat pagada als ramaders i ramaderes que la produeixen a preu just.

La presentació, feta a les instal·lacions que Mas el Garet té a Tona, ha comptat amb la presència del senyor Lluís Mauri, formatger de la reconeguda i premiada formatgeria Mas el Garet, i del senyor Daniel Bassas, director general de la cooperativa Plana de Vic i portaveu de Vaquers Plana de Vic. També han estat presents en la visita els representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; el senyor Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i el senyor Josep Arderiu, director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central.

Segons el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, col·laboracions com aquesta per elaborar productes alimentaris de qualitat i alt valor afegit són el camí a seguir i ajuden al sector productor a mirar el futur amb optimisme.

En paraules de Daniel Bassas, director general de la cooperativa Plana de Vic i portaveu de Vaquers Plana de Vic, el formatge Territori és un reconeixement pels ramaders d’Osona i contribueix a la sostenibilitat del sector. Un producte que “contribueix a la sostenibilitat de les explotacions lletetes i darrere del qual hi ha valors compartits de respecte per al nostre teixit rural i per al futur de les nostres explotacions”.

Per la seva banda, Lluís Mauri, formatger de Mas el Garet, ha destacat el paper que la llet de qualitat juga en un producte com el formatge, assegurant que el secret del formatge és la llet. Tal com ha afirmat Mauri, es tracta d’un formatge relativament senzill, pensat pel dia a dia i perquè tota la família en pugui fer ús, en una amanida, un entrepà, per gratinar o a daus que també surti al mercat amb un preu just pels consumidors i que, espera, tingui bona acollida. I és que com el mateix Mauri ha conclòs “és important que un formatge com el Territori tiri endavant per poder repercutir a un preu just pels ramaders perquè aquests hi puguin continuar sent el dia de demà”.

El fet que el formatge Territori, suau i gustós, s’elabori en barra i sense pell, permet aprofitar-ne tot el producte. Actualment, està disponible en porcions quadrades de 230 gr envasades al buit i que es pot trobar ja a la botiga de Mas el Garet, a les seves pròpies instal·lacions, a la botiga Rebost Pagès, de la cooperativa Plana de Vic, i als supermercats i establiments del grup Bonpreu Esclat.