Imatge_ComunitatMineraOlesana_MarçL’aigua és un recurs fràgil i vulnerable, però que és fonamental per garantir la qualitat i la sostenibilitat del medi ambient, del benestar, i de la qualitat de vida de les persones. Per recordar-ne la gran importància per a la vida, la Comunitat Minera Olesana s’ha afegit un any més a la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, que es va celebrar el passat dimarts, 22 de març de 2022. Enguany, la cita va tenir com a lema “Aigües subterrànies: fent visible el que és invisible”, i va posar l’accent en la gran importància que té l’aigua subterrània arreu del planeta.

Precisament, durant els darrers anys, les aigües subterrànies han guanyat molta importància a l’agenda mundial. Per això, el 2022 el Dia Mundial de l’Aigua va voler fer una crida per garantir que les aigües subterrànies beneficiïn la societat d’avui en dia, però també la del futur. Segons explica les Nacions Unides, avui el món encara no té prou coneixement dels recursos hídrics subterranis que hi ha al planeta i, sovint, els aqüífers no es gestionen adequadament. Tal com alerta l’organisme, aquest fet pot tenir repercussions significatives en la sostenibilitat. Alhora, recorda la gran importància i la forta dependència humana de les aigües subterrànies per fer front a la situació d’emergència climàtica i per a la seguretat de l’aigua i dels aliments a tot el món.

En aquest sentit, cal recordar que, amb el creixement de la població mundial, la demanda d’aigua per a sectors com la indústria o l’agricultura serà cada vegada més gran. El canvi climàtic està canviant els patrons de disponibilitat d’aigua provocant una crisi d’aquest valuós recurs sense precedents. És per això que, tenint coneixement d’aquesta situació mundial, hem de preguntar-nos quina gestió fem de l’aigua, tenint en compte que el dret humà a l’aigua és per a tothom, sense discriminacions: l’aigua ha de ser suficient, físicament accessible, assequible, saludable i acceptable.

Des de 2011, la Comunitat Minera Olesana desenvolupa el projecte “Olesa, Aigua segle XXI” per dotar l’abastament d’altres fonts de proveïment d’aigua per mitigar la falta de recursos hídrics que preveu el canvi climàtic a la Conca del Llobregat. Alhora, promou l’autoconsum energètic instal·lant plaques solars per baixar les emissions de diòxid de carboni. Des de la cooperativa, tenim clar que hem de gestionar l’aigua com un bé comú i sempre tenint en compte els valors del cooperativisme. L’economia social ha de tenir l’objectiu de gestionar tot allò que és públic i imprescindible per a la vida. Hem de posar l’economia al servei de les persones i l’aigua al servei de tothom.

La Comunitat Minera Olesana, també amb la pau

Des de la Comunitat Minera Olesana, ens afegim a la crida a la pau, a la condemna de la violència i al desig de diàleg que han expressat aquesta setmana les entitats adherides a l’economia social i solidària d’Europa, arran dels darrers esdeveniments succeïts a Ucraïna. Alhora, ens sumem a les expressions de solidaritat.

En aquest sentit, ens reafirmem amb els valors essencials de l’economia social i solidària i que des de la cooperativa practiquem cada dia. La nostra prioritat són les persones i la satisfacció de les seves necessitats. Per això, apostem sempre per un model que promou el respecte dels valors humans per caminar cap a una societat més justa.