Ramon Escuriet Peiró (Rafelguaraf, 1968) és doctor en Biomedicina, infermer i llevador amb una dilatada experiència tant en el camp de la pràctica clínica com en el de la formació d’altres professionals del seu mateix àmbit. En aquest moments, combina la docència amb la direcció de la unitat d’Atenció Sexual i Reproductiva del Servei Català de Salut. A més, és l’investigador principal del Grup de Recerca Global Health, Gender and Society (GHenderS) de Blanquerna-URL, centrat en l’atenció sexual i reproductiva a partir de l’exploració, anàlisi i avaluació dels resultats en salut des de la perspectiva dels serveis i les cultures organitzacionals. El grup de recerca liderat per Escuriet també estudia l’impacte de les polítiques de gènere en la salut i explora des d’una perspectiva de gènere com condicionants de tipus social i cultural impacten en la salut de les persones. L’equip de GHenderS ha estudiat, entre d’altres, la depressió durant el darrer mes d’embaràs o l’impacte negatiu en la salut sexual i reproductiva de les dones a conseqüència de les mesures adoptades als hospitals durant la pandèmia.

Les darreres investigacions s’han centrat en els avantatges dels parts naturals o no medicalitzats en la salut de les dones i dels nadons, uns avantatges que han tingut un impacte social important en un context cultural que està experimentant canvis molt profunds i on s’obren camí, en l’opinió pública i el debat polític, termes com violència obstètrica, avalat per l’OMS.

La possibilitat d’incloure el concepte de violència obstètrica en la llei valenciana contra la violència sobre la dona de 2012 ha provocat la dimissió de dues ginecòlogues de dos hospitals valencians que assessoraven sobre els canvis en la normativa. Totes dues consideren que incorporar aquest concepte en la llei criminalitza els metges i danya la relació de confiança entre els professionals i les dones embarassades.

A Catalunya al desembre del 2020 ja es va actualitzar la llei de violència masclista i es va incorporar el concepte de violència obstètrica. Cal dir que el 2018 les Nacions Unides van fer un informe en què es reportava que la violència obstètrica era un fet i que calia abordar el tema des de la perspectiva de tractar les dones de manera respectuosa quan estan de part. Aquest informe va ser ratificat pel Consell d’Europa, que, a més, va instar els països a combatre-la.

Podeu continuar llegint la notícia completa en aquest enllaç.