El nou programa amb vocació assistencial i humanista arriba per donar resposta a alguns dels reptes actuals de la sanitat: la medicina personalitzada, l’envelliment saludable i la transformació digital

Blanquerna-URL i La Salle Campus Barcelona, tots dos membres fundadors de la Universitat Ramon Llull (URL), iniciaran en el curs 2022-2023 un nou grau en Enginyeria de la Salut, el primer a tot l’Estat espanyol que combina una formació completa en enginyeria, ciències de la salut, gestió i innovació. El programa, que es caracteritza per tenir una visió humanista i ètica amb una vocació assistencial, donarà resposta a la creixent demanda de professionals de l’enginyeria amb coneixements en biomedicina i ciències de la salut per millorar l’assistència individualitzada dels pacients i la promoció de la salut i el benestar de les persones.

El programa està dissenyat amb l’aval de la llarga trajectòria de Blanquerna-URL en la impartició d’estudis vinculats amb la salut, a través de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, i de l’experiència de La Salle-URL en la formació d’enginyers, a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria La Salle (ETSELS). El grau en Enginyeria de la Salut formarà els estudiants en l’aplicació de disciplines clàssiques de l’enginyeria per ajudar a la resolució de problemàtiques pròpies de l’àmbit de la salut.

Un programa per millorar la qualitat de l’assistència sanitària i amb un impacte positiu directe en la societat i les persones

El nou grau en Enginyeria de la Salut neix en un context social en què la pandèmia ha accelerat la transformació digital de tots els sectors, i entre ells el sanitari. La digitalització progressiva de la gestió de l’àmbit de la salut durant els últims mesos ha evidenciat que la tecnologia ha arribat a la gestió del sector per quedar-s’hi. En aquesta línia, el grau en Enginyeria de la Salut vol repercutir en la qualitat de l’assistència sanitària, formant professionals capaços d’entendre i interactuar amb les necessitats de la salut aplicant els coneixements i l’expertesa dels enginyers, que seran actors clau en el desenvolupament de més i millors eines de salut digital i de telemedicina.

Ciència de dades, bioinformàtica i tecnologies mèdiques per una medicina més personalitzada i un millor acompanyament de les persones

El sector sanitari trobarà en els professionals formats en aquest grau respostes a molts dels seus grans desafiaments actuals i futurs, com la medicina personalitzada, possibilitant un tractament individualitzat de les persones i no tant de les malalties, i l’envelliment saludable. Gràcies als coneixements en ciència de dades, en bioinformàtica i en disseny de sistemes electrònics per a instrumentació mèdica, els enginyers de la salut ajudaran en el desenvolupament de millors eines de diagnòstic i de promoció de la salut, així com en el desplegament d’infraestructures tecnològiques en contexts hospitalaris.

Grups reduïts, enfoc internacional i projectes transversals

El grau en Enginyeria de la Salut tindrà una metodologia docent basada en tres pilars: la interacció, la immersió i la innovació. El programa, com la resta de graus de La Salle-URL i Blanquerna-URL, s’impartirà en grups reduïts per afavorir l’aprenentatge i el seguiment personalitzat de cada alumne. Les visites i seminaris serviran per conèixer de primera mà la realitat de la professió, el treball amb projectes reals reforçarà el tarannà innovador i emprenedor dels estudiants així com les pràctiques externes i l’study tour als Estats Units, inclòs en el programa, seran la millor eina per entendre el sector des d’una perspectiva global.

Els estudiants es formaran a més en el treball col·laboratiu i multidisciplinari gràcies als projectes transversals que compartiran amb alumnes d’altres àrees de coneixement de La Salle-URL —com l’Arquitectura, el Management i la Filosofia— i d’altres estudis de Blanquerna-URL, com Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició i Farmàcia. El grau, de quatre anys de durada, s’impartirà en els dos primers cursos en català i castellà i en el segon cicle totalment en anglès, reforçant el caràcter internacional i l’enfoc global del programa.