El paper de l’esport en la societat i l’economia actuals ha crescut de forma exponencial fins al punt de convertir-se en un element indispensable. Des de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992, Barcelona s’ha consolidat internacionalment com a una important destinació turística esportiva i com a generador d’ocupació en el sector de l’esport. El caràcter competitiu de la ciutat i la seva capacitat de lideratge esportiu són reconeguts a escala internacional, per la qual cosa la gestió esportiva és un sector clau en la generació de riquesa i benestar social.

De fet, el 2,1% del PIB de Catalunya l’aporta el sector esportiu, en el qual treballen prop de 90.000 persones. Les xifres evidencien que és necessari potenciar un perfil professional orientat específicament a la gestió esportiva. Tant el món laboral com els futurs estudiants demanaven una aposta que, fins fa poc, només es traduïa a l’oferta de Graus a països com els Estats Units, el Regne Unit i els Països Baixos. La Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL va ser la primera a oferir el Grau en Gestió Esportiva (4 anys i 240 crèdits) en el territori català, en col·laboració amb altres centres que també formen part de la Universitat Ramon Llull com IQS i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

El Grau es va presentar de forma oficial el maig de 2017, una ocasió en la qual l’exvicepresident del FC Barcelona i Chief Commercial Officer de Dorna Sports, Manel Arroyo, va remarcar la importància dels grans esdeveniments esportius com a “instruments de generació de riquesa per a la ciutat” que “projecten Barcelona com un actor important en l’organització i innovació esportives”.

El desenvolupament d’habilitats en els camps del màrqueting, el patrocini, l’organització d’esdeveniments, la tecnologia i la innovació, sempre orientades al món de l’esport, permet a l’estudiant d’aquest Grau especialitzar-se i obtenir un perfil distintiu respecte a altres estudiants d’ADE o Empresarials. També està orientat a aquelles persones aficionades a l’esport i, fins i tot, als esportistes d’elit que vulguin continuar vinculats professionalment a l’esport, aquest cop fora del terreny de joc, però amb un rol important en la gestió de les empreses d’aquesta indústria.

El Pla d’estudis inclou diversos enfocaments dins l’esport i aprofundeix en cadascun dels seus vessants: competitiu, turístic, saludable o recreatiu; amb l’objectiu d’oferir una visió global. Aquestes capacitats, adquirides mitjançant el mètode Blanquerna, basat en la combinació de classes magistrals i seminaris en grups reduïts, que permet una major individualització i s’acaben de desenvolupar a les pràctiques en empreses (obligatòries i extracurriculars). Aquestes empreses poden ser de serveis o productes esportius, consultories, clubs, federacions esportives o administracions públiques; que ofereixen a l’estudiant la possibilitat d’inserció laboral en aquest sector. Per aquest motiu, Blanquerna compta amb un ventall ampli de convenis amb empreses de diverses especialitats.

La creixent presència de l’esport en la societat traspassa les fronteres nacionals, per la qual cosa el Pla d’estudis reforça l’anglès a partir de la impartició d’una part de les assignatures en aquesta llengua i oferint a l’estudiant la possibilitat de participar en study tours i programes de mobilitat i cooperació internacional.

Si vols estar al dia sobre aquest grau, visita el web de Blanquerna.