cladeEntre el passat 20 d’octubre i el 30 de novembre, l’Observatori de l’Economia Social OES21, participat per Clade, ha celebrat el primer cicle de debats entorn el valor social i els reptes de futur de la societat post covid. En el moment en que comencem a deixar enrere el sotrac de la pandèmia, tothom malda per tornar a la normalitat. L’OES21 es mostra convençut que cal aprofitar l’oportunitat que la covid ha obert i treballar perquè aquesta nova normalitat sigui social. Però també és el moment per demanar-se si l’economia social està realment preparada per assumir aquest repte. És justament, amb aquest propòsit, que l’OES21 ha organitzat aquest cicle de debats per reflexionar sobre el moment actual i el rol que hi està cridada a jugar l’economia social.

El primer debat, celebrat el passat 20 d’octubre, va abordar el Valor Social i va comptar amb la participació del catedràtic i investigador a la Universitat de Deusto, José Luis Retolaza, i Miquel Àngel Oliva, director general d’Abacus. El debat va enfocar-se en la creixent preocupació en la societat pel valor social que es genera o es destrueix a partir de les diferents activitats econòmiques i la necessitat de nous criters per mesurar el retorn social de les empreses i les seves activitats pel que representa una comptabilitat social per al conjunt de les organitzacions.

El segon debat, celebrat el 2 de novembre, va comptar amb la participació d’Elisabet Rosselló, fundadora de Postfuturear, i Andreu Ibarz, exidrector general de Blanquerna – URL i professor d’humanitats. El focus d’aquest segon debat va centrar-se en el Relat social i construcció del futur i com l’economia social, essent un concepte molt potent, no ha sabut encara articular un discurs que realment el posicioni com un actor clau en l’imaginari del futur i per què ha de reivindicar el seu caràcter per incidir i modelar el futur i la seva transformació.

El tercer debat, celebrat el 16 de novembre i sota el títol El repte de la transformació digital per a la competitivitat de l’economia social, va comptar amb la participació d’Albert Cañigueral, director general de transparència i dades obertes, i Oriol Soler, codirector general i responsable de l’àrea de negoci d’Abacus. Com la digitalització ha generat noves maners de generar, obtenir, processar i analitzar volums massius de dades, i també de prendre decisions sense intervenció humana, va ser el nucli d’aquest sessió. La jornada també va analitzar com l’economia social encara aquesta transformació digital i com pot afrontar el repte com una oportunitat.

Per últim, el 30 de novembre es va celebrar l’últim dels debats: Innovació social. Amb la participació de Genís Roca, fundador i president de RocaSalvatella, i Laura Perecaula, codirectora general de Suara, la sessió va dedicar-se a com la innovació, entesa com un procés per incidir sobre productes, idees o procediments per millorar-los, sovint ha estat vinculada a l’aparició de les noves tecnologies. Per contra, la innovació social proposa un enfocament més sistèmic, adreçat a corregir o millorar la situació dels col·lectius involucrats i del medi ambient. Per tant, la innovació social és especialment adequada per a l’economia social.

Tots els debats han estat moderats per Jordi Serra del Pino, el director acadèmic de l’OES21 i han reunit més de 200 participants.