Prop d’una trentena de persones van participar el passat dissabte, 20 de novembre, en la jornada de portes obertes que va organitzar la Comunitat Minera Olesana (CMO) amb l’objectiu de divulgar la història de la cooperativa, així com donar a conèixer les seves instal·lacions, el model singular de gestió que la caracteritza i els plans de futur cap a una transició verda. La jornada també va servir per celebrar amb els socis i sòcies de la cooperativa el recent reconeixement de la CMO com una de les 10 millors iniciatives europees en termes de transició verda, segons els Premis Europeus de l’Economia Social 2021 de la Social Economy Europe.

El tret d’inici de la jornada va ser a les 10 del matí, a la seu de la CMO, al carrer Alfons Sala, 42, d’Olesa de Montserrat. Allà, Joan Arévalo, president de la cooperativa de l’aigua, va donar la benvinguda als assistents, va presentar el nou organigrama de la CMO i va esbossar el Pla Estratègic Energètic 2021-2025 que té en marxa la cooperativa.

Ja a les 11:30 h, els assistents van poder visitar el dipòsit de 5.000 m3 de Les Planes, així com veure en primera persona la instal·lació de les noves plaques fotovoltaiques que ha estrenat recentment la CMO, i les que es posaran en marxa properament. Durant el trajecte, que es va fer a peu, es van comentar les modificacions orogràfiques que s’han produït arran de la urbanització de Cal Candi i d’espais com el camí nou de Can Llimona o la remodelació de la riera. La jornada es va cloure amb la visita opcional al Dipòsit general construït el 1902 i a l’entrada de la Mina de Creu de Beca, que data de 1872.

El cas de la CMO, en un nou congrés

Més enllà d’això, la Comunitat Minera Olesana va participar també en el primer congrés de Gestió Pública del Servei de l’Aigua, al Vapor Universitari de Terrassa, organitzat per l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa.

Concretament, Joan Arévalo, president de la cooperativa de l’aigua, va intervenir en la taula rodona titulada ‘La gestió pública de l’aigua a petits municipis’, celebrada el 24 de novembre. Arévalo va compartir taula amb Jaume Mesclans, gerent municipal de Montmeló; Macarena Maffet, de Gestió Integral de l’Aigua a Catalunya; Daniel Rovira, president de la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès; Josep Sánchez, alcalde d’Arenys de Munt, i Maria Luisa Seguro, gerent de Promedio.

El congrés, que s’organitzava per primera vegada, va omplir d’activitats el Vapor Universitari de Terrassa durant dos dies, el 24 i el 25 de novembre, amb l’objectiu de reforçar els llaços i les sinergies entre els principals actors del sector, fomentant la interrelació, coneixença i intercanvi tècnic entre actors i gestors del sector.