CMOLa Comunitat Minera Olesana ha estat distingida als Premis Europeus de l’Economia Social 2021 com una de les 10 millors iniciatives en termes de transició verda. Així ho ha donat a conèixer aquest mes d’octubre Social Economy Europe, l’entitat promotora d’aquests guardons, que han comptat amb les candidatures de cooperatives de tota la Unió Europea.

“Poder presentar-nos-hi ja era una oportunitat excel·lent per continuar donant a conèixer la singularitat de la nostra cooperativa -ha explicat Joan Arévalo, president de la Comunitat Minera Olesana-. Només per aquest motiu, ja ens consideràvem afortunats i premiats”, ha apuntat. Amb aquesta notícia, la CMO fa un pas més per seguir donant a conèixer el seu singular model de gestió també arreu d’Europa. Els guardons, que a partir d’ara es convocaran cada dos anys, han buscat reconèixer les empreses i les organitzacions de l’economia social que destaquin pel suport que ofereixen a les comunitats on pertanyen i pels esforços que fan per contribuir a la societat en els reptes socials, mediambientals i tecnològics actuals.

Concretament, segons Social Economy Europe, els premis volen augmentar la visibilitat de l’economia social en tot la seva diversitat, amb un enfocament europeu. És per aquest motiu que la convocatòria ha estat oberta a iniciatives associades als països del sud del Mediterrani, als Balcans occidentals, a la zona de Turuqia, a la federació russa, al Regne Unit i als estats membres de l’AELC, entre els quals hi ha Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa. De la mateixa manera, els guardons han servit també d’inspiració a altres agents de l’economia social, autoritats públiques i ciutadans que aspirin a econvertirse en empresaris socials, activistes i promotors del canvi.

Per la seva banda, Juan Antonio Pedreño, president de Social Economy Europe, ha explicat que, en un moment de complexitat com l’actual, celebrar aquest tipus d’actes és important. “Durant la pandèmia, el sector de l’economia social ha fet molts esforços per proporcionar solucions, solidaritat i alleujament: mai hem deixat de posar la nostra energia, creativitat i esperit emprenedor al servei d’una economia que pensi en les persones i el planeta”, ha explicat.

Aquest passat mes de juny, la CMO i Aigua.coop també van participaren la jornada ‘Social economy solutions towards zero pollution’, organitzada per la Comissió Europea en el marc de la EU Green Week. La sessió va tenir per objectiu donar a conèixer els beneficis de l’economia social, un important model de negoci alternatiu que la Unió Europea vol que ajudi a fer la transició verda cap a un entorn millor tot reduint la contaminació. Com a exemple de projecte vinculat a l’economia social, la Comissió Europea va convidar Joan Arévalo, president de la CMO, i Francisco Serrano, vicepresident de la cooperativa, a exposar el model d’èxit que regeix la cooperativa de l’aigua i Aigua.coop.