El plat defensat pel xef Joseba Cruz, de Le Clandestin, s’ha imposat en la final a quatre del concurs

El fricandó és El Plat Favorit dels Catalans. En aquesta ocasió, el gran concurs foodie organitzat pel CUINA buscava el millor plat de festa i els gairebé 15.000 vots emesos durant tot el concurs han determinat que el fricandó mereixia el premi.

Des del 30 de setembre, vint plats competien per convertir-se en el plat de festa favorit dels catalans i la final a quatre —que enfrontava el bacallà amb panses i pinyons, l’ànec rostit amb peres, l’espatlla de xai al forn i el fricandó— ha estat molt emocionant i ha esdevingut una competició molt disputada.

Final al Gastronomic Forum Barcelona

El dimecres 20 d’octubre es va conèixer el veredicte del públic i el del jurat del concurs que han determinat que el fricandó, amb 784 punts del vot popular a la final i amb la majoria de vots del jurat format per Oriol Castro (xef del restaurant Disfrutar), Pep Palau (director de Fòrum Gastronòmic), Carme Ruscalleda i Judith Càlix (directora de la revista CUINA), sigui el guanyador.

Joseba Cruz, xef de Le Clandestin, era el defensor d’aquest plat de festa i ha recollit el premi en un acte en el qual hi ha hagut una representació molt nodrida dels 20 joves xefs que el CUINA va presentar amb motiu del vintè aniversari de la revista.

El resultat del concurs s’ha donat a conèixer després d’un interessant debat sobre el futur de la gastronomia moderat per la directora del CUINA, Judith Càlix, i amb la participació de Carme Ruscalleda, Oriol Castro i Àlex Carrera, xef del restaurant l’Aliança d’Anglès 1919.

Carme Ruscalleda ha recordat que “els catalans som tastaolletes, conservem tradicions culinàries dels grecs, els romans,…” i en la mateixa línia, Oriol Castro, xef del Disfrutar, ha assegurat que “la cuina creativa ha de viure de la tradició i, per tant, les dues poden conviure”. Àlex Carrera, de L’Aliança d’Anglès, ha dit: “Crec que hem de lluitar. Els estudiants d’avui dia tenen referents molt tècnics, però potser els costa fer un cap i pota”. Els tres protagonistes han defensat la importància de la sostenibilitat en la cuina, una actitud que no és d’ara: “La meva mare anava a comprar pollastre i el comprava sencer, primer perquè era més barat i segon perquè ho podia aprofitar tot, només cal seguir-ho fent”, ha explicat Àlex Carrera.

15.000 vots

Enguany, el concurs del Plat Favorit dels Catalans buscava el millor plat de festa, aquell que no falta a taula quan hi ha alguna cosa per celebrar. Durant les tres setmanes de concurs, s’han emès gairebé 15.000 vots per als vint plats que hi competien.

Amb això, la sisena edició del concurs, organitzat pel CUINA amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Damm, Aranca i amb el suport de Catalunya Ràdio, ha estat un autèntic festí.

El fricandó s’ha convertit, doncs, en el sisè plat favorit dels catalans i ja ocupa un lloc en el nostre Olimp gastronòmic particular, juntament amb els guanyadors de les edicions anteriors del concurs: l’escudella i carn d’olla, el pollastre pota blava, la coradella de Molins de Rei, el ‘cebiche’ i els cargols.