Cooperativa Plana de Vic, un dels socis de Clade, és una de les cooperatives que denuncia el preu de la llet i el risc de col·lapse en què viu el sector a Catalunya

El consell rector de Clade va iniciar el curs el passat 8 de setembre amb una reunió ordinària amb els directors generals de les 10 empreses del Grup. Cooperativa Plana de Vic, una de les sòcies del Grup Clade i una de les cooperatives històriques del grup, va voler compartir la situació del sector lleter que, des de fa mesos, denuncia el preu que es paga pel litre de llet.

Juntament amb Vaquers d’Osona, Cooperativa Plana de Vic ha encapçalat una tasca de divulgació i advertiment sobre el risc de col·lapse del sector que ha perdut el 90% de les explotacions ramaderes des de l’any 1992. Osona, on Plana de Vic aglutina la majoria de granges, és la comarca de Catalunya amb més granges de producció de llet. El problema ve perquè el preu que es paga per litre (entre 0,33 i 0,35 cèntims, segons els operadors) no cobreix els costos mínims de producció que, segons els sindicats agraris i l’Observatori de la llet de Catalunya, ronda els 0,37 cèntims per litre. Aquest preu estimat no incorpora, tanmateix, l’augment del preu dels cereals que ha anat incrementant aquest 2021, després d’esdevenir un valor refugi entre els mercats internacionals, i que encara ha encarit més el cost de producció.

Les dues cooperatives han mantingut negociacions amb els operadors de la llet per intentar aconseguir un preu que cobreixi els costos de producció, una circumstància prevista en el Reial Decret 5/2020 de 25 de febrer publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a l’espera que s’acabi la tramitació parlamentària de la Llei de la Cadena Alimentària.

Grup Clade expressa el suport a Cooperativa Plana de Vic en les seves reclamacions, com la d’avançar en la Llei de la Cadena Alimentària, en la qual ha participat activament, i que ha de blindar els costos de producció dels agricultors i ramaders i garantir la viabilitat d’un sector cabdal per al nostre país.

Com a principal grup de l’economia social de Catalunya, i amb la força que li dona integrar empreses de tots els sectors econòmics, Clade mostra la seva preocupació per les conseqüències d’aquesta situació, i treballa amb Cooperativa Plana de Vic per aconseguir la sostenibilitat en la producció làctica. David Cos, president de Clade, alerta, però, que “el problema de fons no és exclusiu del sector lleter, i des de Clade, veiem la necessitat d’intensificar esforços per a la transformació dels models de consum i d’intermediació. Aquesta transformació és imprescindible si volem un model productiu sostenible que contribueixi a crear una societat més justa. Estem amb Cooperativa Plana de Vic i amb tot aquell que treballi per aquesta transformació positiva”.

El cooperativisme, una de les fórmules més antigues d’economia social, està molt arrelat en el sector primari i articula un model d’agricultura i ramaderia basat en un model d’explotacions petites i mitjanes, sovint familiars, que ofereixen productes agroalimentaris de proximitat i alta qualitat. Una realitat que cal poder traslladar als mercats perquè arribi al consumidor final i, en cada acció de compra, se sàpiga d’on provenen i quina traçabilitat tenen els aliments bàsics que consumim.

Clade considera indispensable, per al manteniment estructural i organitzatiu del territori, garantir la pervivència d’aquestes organitzacions per a la defensa dels interessos dels petits productors i el treball en equip per aconseguir avenços col·lectius.