La Comunitat Minera Olesana ha presentat durant la darrera Assemblea General Ordinària celebrada el 17 de juliol de 2021 el Pla Estratègic Energètic 2021 – 2025. L’objectiu de la CMO amb aquest document és poder reduir els consums de materials, d’energia, de residus i d’emissions, però també continuar guanyant eficiència en la gestió de la xarxa. Concretament, es tracta d’un full de ruta a través del qual la cooperativa de l’aigua buscarà descarbonitzar al màxim l’energia de consum elèctric que necessita l’abastament d’aigua potable. “La transició energètica no serà fàcil ni justa, però sí que ha de ser possible per alentir el canvi climàtic”, explica Joan Arévalo, president de la CMO.

En aquest sentit, la cooperativa ja ha començat a implementar el Pla Estratègic Energètic amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta del dipòsit de 5.000 m3. La mesura servirà per proveir amb energia pròpia l’elevació de l’aigua del dipòsit del carrer Conflent a la Creu de Beca que dona subministrament a Les Planes, el Collet de Sant Joan, la Balconada i les zones de Les Comes i Can Llimona. La decisió la va prendre el Consell Rector durant la reunió extraordinària del passat mes de febrer. El cost aproximat del projecte és de 49.000 .

Amb aquesta acció, la cooperativa de l’aigua segueix apostant per les energies renovables com una eina per continuar millorant el medi ambient reduint les emissions de diòxid de carboni però també per caminar progressivament cap a l’autoconsum. En aquest sentit, la Comunitat Minera Olesana calcula que, amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, s’estalviarà un 60% dels kWh anuals i un 70% del cost en aquest punt de subministrament. Per aquest 2021, la CMO també té en marxa un nou projecte per instal·lar properament més plaques fotovoltaiques, que generin 100 kWh.

Més enllà d’això, el Pla Estratègic Energètic també contempla una segona fase d’acció en la qual es planteja la creació d’una comunitat energètica, que permetrà a la ciutadania participar en la producció de la seva pròpia energia. Precisament, les comunitats energètiques són un nou model que permet generar, utilitzar i gestionar a nivell local un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu. Les comunitats d’energies renovables, impulsades a Europa per moltes cooperatives, seran un model important en la lluita per evitar el canvi climàtic. Permeten reduir entre un 30 i un 50% la despesa energètica, així com disminuir la petjada de CO2, democratitzar el sistema energètic i impulsar una renovació responsable. De la mateixa manera, aquest sistema permet activar un desenvolupament sostenible necessari per lluitar contra el canvi climàtic i reduir  gasos contaminants.

Precisament, Joan Arévalo recorda que un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per les Nacions Unides és el de reduir un 55% el diòxid de carboni abans de 2030, i assolir la neutralitat climàtica el 2050, augmentant fins a un 40% el percentatge d’energies renovables. “Nosaltres fa molts anys que hi treballem, però aquest pla suposa un pas més per seguir contribuint-hi -assegura Joan Arévalo, president de la CMO-. L’estalvi energètic ha de formar part de la cultura de la cooperativa, per això cal fer un esforç i potenciar la governança basada en la sostenibilitat i la corresponsabilitat social”, apunta.

Més enllà d’això, Arévalo adverteix que “la transició energètica no ha de limitar-se només a consumir energia d’origen renovable, sinó que cal ser capaços de mantenir una forma de vida amb menys consum de matèries primeres per tal de frenar també l’extracció de recursos naturals“. Pel president de la cooperativa de l’aigua, “el Pla Estratègic Energètic 2021 – 2025, aportarà valor social i econòmic a curt, mitjà i llarg termini, a tot el conjunt de la cooperativa”.