L’any 2001 vam viure un moviment gastronòmic únic encapçalat per xefs com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, els germans Roca, Santi Santamaria, Nandu Jubany, Carles Gaig… que van catapultar la cuina catalana al cim culinari mundial. La revista CUINA va néixer just llavors, per acompanyar i explicar aquella revolució.

Vint anys després, el seu equip ho celebra amb un número 250 molt especial en el que reivindica les noves generacions de xefs que donen continuïtat a aquest moviment i amb un relleu a la direcció, que passa del Josep Sucarrats a la Judith Càlix.

El CUINA de juny, l’especial vintè aniversari, es va presentar en un acte celebrat al Restaurant Òleum del MNAC de Barcelona al que van assistir els 20 xefs escollits com els xefs de la cuina catalana que ve. Es tracta de xefs joves, inquiets, amb talent i perseverança que garanteixen que aquella revolució gastronòmica encetada fa 20 anys ara continua.

L’acte, conduït per la periodista gastronòmica Carme Gasull, va arrencar amb unes paraules del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, que a més és un dels col·laboradors més antics de la revista. Massanés va afirmar que “és més important que mai fer un pas endavant i seguir creixent amb molts projectes diversos, fent xarxa. Per això necessitem vint i vint i vint anys més el CUINA”.

Tot seguit, Josep Sucarrats, director de la revista, va presentar els 20 xefs de la cuina catalana que ve i Joan Fargas i Eli Farrero, xefs dels restaurants Les Voltes de Sant Sebastià (Moià) i El Ventador (Barruera) van prendre la paraula en nom de tots vint. “La passió per la cuina em neix sobretot d’allò que cuinava la meva àvia. Ella i el meu tiet em van animar a dedicar-me i com ja m’havia interessat des de petit, vaig decidir llençar-m’hi”, va explicar Fargas. Al seu torn, Eli Farrero va dir: “La cuina és una lluita, és resistència i com a autodidacta que soc, m’he esforçat molt per poder-me aproximar als grans cuiners i he tingut la sort de tenir un espai magnífic i tranquil al Pirineu”.

L’acte de presentació del número especial del CUINA va acabar amb l’anunci del relleu al capdavant de la revista. Els darrers 15 anys, Josep Sucarrats ha estat el director de la revista de gastronomia líder a Catalunya i ara agafa les regnes d’Arrels, un projecte que, assegura, el “motiva molt” i li permetrà seguir prop del CUINA. El número 251 de la revista serà l’últim dirigit per Josep Sucarrats i Judith Càlix, que va ser la primera directora de la revista, en pren el relleu.