Captura de pantalla 2021-02-23 a les 22.25.36L’editorial de ficció de Som*, Amsterdam, publica la nova i esperada novel·la de Milena Busquets, Gemma, que arriba després de l’èxit internacional de També això passarà, publicada el 2015. Des que va arribar a les llibreries, Gemma s’ha situat entre els cinc llibres de ficció en català més venuts.

“La gent es pensa que després d’un èxit escrius amb més seguretat: en absolut”, diu Milena Busquets, que recupera el seu univers més personal per construir una història carregada d’emoció, d’ironia i de reflexió. “No la tens sempre, aquesta veu. Em passa com als cantants d’òpera, que han de vigilar de no perdre-la, cosa que és molt fàcil”, explica l’autora referint-se a que han passat 6 anys des de l’èxit de També això passarà.

Gemma és una novel·la optimista sobre com ens perdonem a nosaltres mateixos, sobre la manera com els records es transformen amb el pas del temps i sobre la necessitat de tancar històries per poder seguir vivint. Busquets admet que Gemma és un una novel·la d’autoficció, tot i que “hi ha més ficció del que la gent vol creure”: “A la gent li agrada pensar que tot és veritat”, assegura.

Milena Busquets reflexiona sobre la vida i la mort i parla sobre la quotidianitat: la relació amb els fills, les trobades amb les amigues, les parelles, la feina d’escriptora, Barcelona a l’estiu… “La mort és part de la vida. És una obvietat, però és així. No se la pot estalviar ningú. Tots ens morirem, siguis qui siguis. Està bé recordar-ho. Ens n’oblidem molt sovint. La mort és el lloc cap on anem encaminats, forma part de les regles de la vida”, diu l’autora.

De moment, els drets de la novel·la s’han venut a l’italià (Solferino), l’alemany (Suhrkamp), el francès (Gallimard) i el neerlandès (Meulenhoff).