El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha aprovat la proposta de conveni amb l’empresa ICL per fer possible l’execució i el finançament del nou col·lector de salmorres en els trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí-Abrera i un tram final en el Prat, i de la canonada d’impulsió d’aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria, donant compliment així a l’encàrrec dels Acords de Govern del Consell Executiu del Govern del passat 28 de desembre de 2020.

Així, l’ACA ha decidit tirar endavant el projecte malgrat les al·legacions formulades per empreses d’abastament i entitats ecologistes que denunciàvem els perjudicis ambientals i la no sostenibilitat del projecte envers l’emergència climàtica que afecta el planeta. Ho ha fet fixant unes cauteles derivades de la retracció d’aigua  segons l’estat dels embassaments i també assegurant les concessions d’aigua de les empreses de Manresa a Abrera. El projecte contempla aprofitar 9,52 Hm3 d’aigua de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Manresa i Sallent per transformar-les en salmorra, un fet que segons la CMO és un despropòsit mediambiental i una despesa energètica considerable.

En aquest sentit, la cooperativa apunta que “amb aquest volum d’aigua es podria donar abastament d’aigua a una població de més de 100.000 persones”. A més, la CMO destaca que hi haurà més consum d’aigua per part de la desalinitzadora del Prat de Llobregat, un fet que causarà més despesa energètica i un cabal menor al riu Llobregat. “Tot plegat, un despropòsit mediambiental que obvia l’economia circular i les recomanacions de l’Agenda 2030″, assegura la CMO. Així, la cooperativa lamenta que l’ACA no hagi acceptat les propostes d’al·legacions, tal com es deixa entreveure a través d’un comunicat de premsa.

El nou col·lector estarà acabat el 2025

A través d’un comunicat. l’ACA explica que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha remarcat que “la previsió és que la nova conducció estigui finalitzada lany 2025”. Així mateix, Calvet ha destacat la importància estratègica d’aquest projecte, amb un doble benefici que “possibilitarà la millora qualitativa de la conca del riu Llobregat amb una mineria sostenible”. Aquesta actuació, necessària per lobsolescència tècnica del col·lector actual, contribuirà a la millora de la qualitat de laigua de la conca del riu Llobregat, així com a reduir de manera progressiva els runams salins generats per l’activitat minera a la comarca del Bages.

A més, el nou col·lector de salmorres és un dels eixos estratègics per a la reactivació econòmica i el desenvolupament del Pla Phoenix, considerat d’interès general per a la re industrialització per acord del Govern de 4 d’agost de 2015 amb l’objectiu de potenciar l’activitat minera de manera sostenible. Un cop s’hagi signat el conveni amb ICL que ha de garantir els avals per assegurar el finançament i la recuperació dels costos per a l’execució d’aquestes actuacions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ja ha fet les expropiacions corresponents al tram entre Abrera i Castellgalí, promourà l’execució de les obres, que seran executades per l’empresa pública Infraestructures.cat. El cost de les infraestructures hidràuliques que s’executaran arran del conveni és superior als 110 milions deuros, dels quals més de 98 seran aportats per l’empresa minera ICL, principal beneficiària. 

La Generalitat licitarà successivament, a través d’Infraestructures. Cat, els diferents trams d’obra en 4 fases. El tram entre Castellgalí i Abrera, que afecta el municipi d’Olesa, serà el primer tram a licitar-se i s’executarà entre el 10/2021 a 3/2024. La CMO creu que aquest projecte obvia els efectes negatius que tindrà el canvi climàtic sobre la disminució dels recursos hídrics a les conques del centre.