Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona denuncien que les grans operadores els estan comprant la llet per sota del preu de cost, una situació que posa en risc el sector i pot suposar-ne la desaparició. De fet, en els últims 20 anys, Catalunya ja ha perdut el 90% de les explotacions lleteres.

Els productors reclamen la implicació del Govern i el compliment del decret que el Govern espanyol va impulsar el febrer d’ara fa un any, el 2020, on s’establia que la gran indústria i les envasadores pagarien com a mínim el preu de cost. Però els ramaders alerten que no s’ha aplicat i, per tant, la situació segueix sent de molt risc per a la seva viabilitat futura.

Les reclamacions passen per noves mesures –com ja passa a França– on és el Govern qui fixa el preu de la llet i no la indústria. Daniel Bassas, director general de la cooperativa Plana de Vic, assegura que “asseguraria la viabilitat de les explotacions i el seu futur”.

Amb aquesta campanya de denúncia d’una situació que està resultant insostenible, els grangers de la comarca d’Osona també apel·len a la conscienciació del consumidor: “en l’elecció de la llet, s’ha de saber què s’està comprant i si s’ha  repartit el preu justament”.

Fa 30 anys, a Catalunya hi havia 4.000 explotacions lleteres i avui en queden poc més de 400. Si el mercat segueix escanyant els productors, calculen que, en tres o quatre anys, en podrien desaparèixer la meitat. Un contrasentit en un país on la llet s’importa perquè n’és deficitària.