La Confederació de Cooperatives de Catalunya ha decidit concedir a la Comunitat Minera Olesana el guardó COOPCAT 2020 en la categoria “Compromís amb el territori”. La distinció, que s’ha fet públic en una gala retransmesa en streaming aquest 17 de desembre, suposa un reconeixement a les accions socials que duu a terme la cooperativa de l’aigua en matèria d‘intercooperació, sostenibilitat i de compromís amb Olesa. “Que la gran casa de les cooperatives ens hagi distingit en la categoria de compromís amb el territori és un motiu que ens alegra molt”, ha expressat Joan Arévalo, president de la cooperativa de l’aigua. Pots llegir l’article d’agraïment del president, aquí.

El guardó suposa un reconeixement al compromís social de la cooperativa amb l’entorn i les persones que l’envolten. Concretament, el jurat ha valorat el fet que el projecte naixés el 8 de desembre de 1868 ja amb la voluntat d’autogestionar l’abastament d’aigua potable del municipi d’Olesa i subratlla que amb la seva fundació es volia garantir la salubritat de l’aigua de boca i millorar-ne la seguretat tot intentant evitar que pogués transmetre malalties de tipus infecciós com les febres tifoidals, que queda any causaven la mort d’infants i joves de la vila.

Alhora, també s’ha tingut en compte les accions que fa la cooperativa en matèria d’intercooperació. En aquest sentit, cita  la col·laboració i l’agermanament amb la “Federación de Cooperativas de Agua Potable y Saneamiento de la província de Buenos Aires”, amb intercanvis presencials entre les dues entitats i el fet que la cooperativa també s’ha associat amb el grup dempreses de leconomia social CLADE i amb P.A.U Olesa, una cooperativa de serveis de tipus assistencial. A més, amb CLADE, la CMO va crear la cooperativa de segon grau Aigua.coop amb la finalitat d’acompanyar i donar suport als col·lectius d’altres municipis que creuen que el servei de l’aigua hauria d’estar gestionat pels propis usuaris i usuàries, a través de l’experiència de la CMO a Olesa de Montserrat.

Pel que fa a accions referents a la sostenibilitat i al canvi climàtic, el premi també ha reconegut el fet que la CMO tingui en marxa des de 2010 el projecte “Olesa, aigua segle XXI”. A través d’aquesta iniciativa, s’ha fet un estudi hidrològic de tot el terme municipal d’Olesa per detectar noves fonts d’aprovisionament d’aigua. Alhora, s’han ubicat tres noves fonts amb aigua de mina en diferents indrets del municipi perquè la ciutadania pugui omplir-hi garrafes d’aigua i no n’hagi de comprar d’embotellada.

A més, s’ha valorat que s’hagin fet millores per abaixar la petjada energètica. Gràcies a la reducció del consum elèctric per metre cúbic, la CMO ha estalviat moltes Tm de CO2: de 2015 a 2019 se n’han reduït les emissions un 15%. El resultat de la gestió cooperativitzada és un preu del metre cúbic entre un 40 i un 50% més baix que el preu mitjà de Catalunya, segons l’Observatori de l’Aigua a Catalunya (ACA). En definitiva, el reconeixement premia també el fet que la CMO ha donat certesa que l’autogestió d’un servei públic compromès amb la sostenibilitat aporta un impacte social a la població i atorga una gran legitimitat al model cooperatiu.