L’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat presenten la 33a temporada d’Òpera a Catalunya. El Circuit d’Òpera a Catalunya està integrat per les ciutat de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Tortosa i Barcelona. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que el país compti amb un model únic que permet la difusió i gaudir de l’òpera al territori, sempre comptant amb el suport de Fundació Banc Sabadell i l’Ajuntament de Sabadell.

Aquesta temporada serà una etapa de transició. Després de 38 anys, l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, passarà el relleu a la nova Fundació Òpera a Catalunya, formada per la mateixa Associació, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc de Sabadell i la Fundació Fluidra.

Totes quatre entitats, tenen origen i seu social a la ciutat de Sabadell i mantenen una llarga trajectòria de compromís amb la Cultura a tot el territori català.

La Fundació Òpera a Catalunya neix per donar continuïtat a la tasca històrica realitzada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i del Cicle Òpera a Catalunya, reforçant aquells aspectes nous i amb vocació de creixement. El relleu entre totes dues entitats es produirà al gener de 2020.

El 33è. Cicle d’Òpera a Catalunya – 38ª. Temporada d’Òpera a Sabadell, consta de 4 òperes i 3 concerts extraordinaris.

La flauta màgica, de W. A. Mozart (octubre – novembre, 2020) – Macbeth, de G. Verdi (en versió concert el 27 i 29 de novembre) al Teatre la Faràndula de Sabadell – Tosca, de G. Puccini (febrer – març, 2021) i Aida, de G. Verdi (abril – maig, 2021). Produccions pròpies que faran gira arreu de Catalunya. A més, la temporada inclou 3 concerts extraordinaris – Gran recital de fragments de sarsuela i cançó catalana del tenor Josep Bros, (12 de novembre de 2020) al Teatre la Faràndula, de Sabadell; i al Palau de la Música Catalana Rèquiem de Verdi (27 de març del 2021) i Vivica Genaux amb Vespres d´Arnadí (19 de maig del 2021), concerts inclosos al cicle Simfònics al Palau que organitza l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Palau de la Música Catalana.

En aquesta nova etapa, Òpera a Catalunya també s’incorpora al programa Bib&Arts, una acció de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura que té com a objectiu el foment de les diferents disciplines artístiques a través dels clubs de lectura de les biblioteques públiques. Sota aquest programa, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura col·labora amb diferents institucions del país com el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, el Palau de la Música o la Filmoteca de Catalunya. També inclou col·laboracions per dur la dansa, les arts visuals o el circ a les biblioteques públiques. Durant el 2019, 183 biblioteques i 4.075 lectors van assistir a algunes de les activitats programades dins del programa Bib&Arts. En definitiva la difusió de l’experiència i la facilitació de l’accés a la lírica i la música en general arreu de de Catalunya.

Els títols operístics que s’incorporen aquest any són:

  • Octubre / Novembre 2020 – LA FLAUTA MÀGICA de W. A. Mozart
  • Febrer / Març 2021 – TOSCA de G. Puccini
  • Abril / Maig 2021 – AIDA de G. Verdi

Les localitats que inicialment participaran en l’organització de clubs de lectura a partir de la nova programació de la Fundació Òpera Catalunya són les següents: Barcelona, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Vic i Viladecans.