La Comunitat Minera Olesana celebrarà el proper dissabte 31 d’octubre de 2020 al Teatre de La Passió d’Olesa l’Assemblea General Ordinària. La sessió, que s’havia d’haver celebrat el passat 25 d’abril però que va quedar ajornada per la covid-19, està previst que comenci a les cinc (17 h) de la tarda en primera convocatòria o a dos quarts de sis en segona (17:30 h) i servirà per aprovar si escau l’Informe de gestió, la Memòria i els Comptes anuals tancats a 31 de desembre de 2019, un any marcat per la clausura dels actes del 150è aniversari de la cooperativa, amb l’exposició “Olesa i l’aigua” del pintor olesà Pere Bernadó. Durant aquesta Assemblea General Ordinària, i de forma excepcional arran del context de la covid-19, cada soci que ho sol·liciti podrà fer ús de fins a 5 vots delegats signant aquest document (versió en català i versió en castellà)

De la mateixa manera, es sotmetrà a votació el Pressupost del Fons d’Educació i de Promoció de Cooperatives (FEPC) i de la liquidació dels comptes del FEPC de 2019. També es tractaran propostes socials que la cooperativa pot emprendre per fer front a la vulnerabilitat econòmica emergent sorgida arran dels efectes de la covid-19.

Per altra banda, un altre dels punts destacats de la sessió serà l’aprovació, si així es decideix, de la Base de repartiment, de l’aplicació dels resultats i de l’Informe de l’interventor, així com de l’Aportació obligatòria per aquest 2020. Alhora, durant l’Assemblea General Ordinària, s’acordarà, si escau, la inscripció al Registre de Cooperatives de la web corporativa de la CMO, un fet que permetrà donar validesa jurídica a les informacions que s’hi publiquin.

Tots els socis i sòcies que assisteixin a l’Assemblea General Ordinària de la Comunitat Minera Olesana s’enduran de regal un llibre editat per la cooperativa de l’aigua i se sortejarà una obra pictòrica de l’exposició “Olesa i l’aigua”, de Pere Bernadó. L’ordre del dia es pot consultar fent clic aquí.

La CMO i la importància del valor social

Com a cooperativa, en l’Assemblea General Ordinària de la Comunitat Minera Olesana, a l’hora de presentar els resultats empresarials, també es farà una presentació dels resultats de l’acció social. Hi ha una visió majoritàriament estesa i acceptada per tothom que indica que el valor de les empreses està directament relacionat amb la seva productivitat i rendibilitat. Com més guanys té la companyia, millor. En el cas de les empreses cooperatives, en canvi, cal tenir-hi en compte també altres valors, com l’impacte de la vulnerabilitat social, la sostenibilitat, l’àmbit mediambiental, la sensibilització contra el canvi climàtic o la petjada de carboni i hídrica, entre d’altres.

En aquest sentit, la Comunitat Minera Olesana ha buscat sempre lequilibri entre generar valor social i generar valor econòmic, tot exercint una política de responsabilitat social corporativa constant.

En alguns sectors socials, la pandèmia ha avivat la consciència col·lectiva i ha reforçat la protecció dels col·lectius més vulnerables. Les cooperatives, a través del seu model de gestió, han demostrat que defensen l’interès general i el bé comú ampliant l’abast de la responsabilitat social en tots els camps empresarials. A través de petites accions, la Comunitat Minera Olesana té el ferm objectiu de contribuir a construir una societat millor així com una economia més sostenible.

Però, a l’hora de qualificar de forma quantitativa el valor social de la cooperativa, es fa complex. En cada exercici, l’Assemblea aprova unes aportacions socials que són distribuïdes d’acord amb la proposta del Consell Rector. Així i tot, el valor més significatiu és el preu per metre cúbic per als socis, sòcies i usuaris. A Olesa, el cost del subministrament està molt per sota de la mitja de la província de Barcelona i del conjunt de Catalunya. Això, per a les famílies del municipi, suposa un estalvi molt considerable a l’hora de fer ús dun servei tan imprescindible com laigua.