Grup SomLa cooperativa Som* la cultura de tots ha posat en marxa el web MercatArrels.cat, una campanya per trobar els 5.000 primers fundadors i fundadores d’Arrels. El món que torna, un projecte que veurà la llum la tardor del 2020.

D’una banda, serà el primer mercat de pagès en xarxa que connectarà directament els millors productors agrícoles, ramaders i artesans del país amb els consumidors sense que l’intermediari afegeixi cap cost. De l’altra, un punt de trobada dels qui estimen «el món que torna» per posar en valor l’estil de vida rural. En forma de portal web, de revista trimestral i de ràdio a internet, serà una finestra oberta amb continguts cuidats, sorprenents i inspiradors per reivindicar i gaudir del món que torna: la terra, les mans, la vida.

El nombre de fundadors/es s’ha limitat a només 5.000 per acompasar el creixement a la capacitat de producció de cadascun dels productors i per poder atendre la complexitat logística i tecnològica. Per convertir-se en un d’aquests impulsors, només cal entrar al web MercatsArrels.cat i escollir una de les opcions que permet esdevenir els primers fundadors d’aquest projecte.

Més d’una cinquantena de persones referents de la cultura, la gastronomia, la comunicació, l’activisme i el món cooperatiu, productors d’arreu del país i representants d’organitzacions diverses han signat el Manifest Fundacional on s’afirma que «tornar a connectar amb les arrels i assegurar que els nostres pagesos i artesans no hagin d’abandonar tot el que han après destil·lant segles de tradició és l’única forma d’avançar, l’únic futur possible» i que «per això volem recuperar el poder de decidir, de donar forma al món que podria ser al marge de les grans distribuïdores i multinacionals depredadores.»

Amb l’experiència de publicar durant dues dècades les capçaleres Cuina i Descobrir i d’haver impulsat ‘Llibreries Obertes’ durant l’estat d’alarma, l’equip de Som* posa en marxa, ara, la campanya per fer possible Arrels, des del cooperativisme i sense ànim de lucre per tal d’oferir als productors del país una eina feta des de la gent i per a la gent.

Pel que fa als productors, totes aquelles persones i empreses de la pagesia, ramaderia i pesca o artesania, poden inscriure-s’hi lliurement a través del web, on podran oferir els seus productes, sempre i quan encaixin amb els criteris de qualitat, proximitat i sostenibilitat que fixarà l’equip d’Arrels.