El gran expert mundial en els Borja, Joan F. Mira, autor entre altres de Borja papa, és el director convidat del dossier especial que la revista Sàpiens de Som* la cultura de tots ha dedicat, en el seu número de maig, a aquest llinatge de la petita aristocràcia valenciana que, durant tot el segle XV, va fer i desfer en el centre del poder polític mundial: Roma.

Un llinatge que, en només cinquanta anys, va donar dos papes i una dotzena de cardenals a l’Església, que va casar els seus fills amb les famílies regnants a Europa i que es va convertir en protagonista de les lluites de poder a Itàlia.

Aquesta aventura tan fulgurant com irrepetible dels Borja —que només es pot entendre en el context del domini català a la Mediterrània— va topar amb molts conflictes d’interessos que van ser el substrat d’innombrables calúmnies i tergiversacions interessades.

Tan suggeridores, però, que han arribat fins avui. Gràcies a Joan F. Mira, que ha dedicat molts anys de la seva vida, a Roma i a València, al coneixement profund dels Borja i el seu temps, hem pogut separar, finalment, la història de les invencions i exageracions posteriors, i alliberar de la llegenda negra la nissaga més universal del nostre país.