La revista Descobrir Catalunya de Som* i l’Ajuntament de Solsona han inaugurat l’exposició de fotografies de gran format “Benvinguts al Carnaval més boig”, obra del fotògraf Òscar Rodbag. Es tracta d’una exposició molt singular tant pel seu contingut com pel seu format: les figures més emblemàtiques del festival solsoní juntament amb veïnes i veïns de la ciutat són els protagonistes d’onze fotografies de fins a sis metres d’ample que s’exposen a l’aire lliure tot fent un recorregut pel nucli antic de la ciutat.

El projecte va néixer arran del número de febrer de la revista Descobrir, dedicat a la ciutat de Solsona. Segons el director de la revista Descobrir, Joan Morales, “el Carnaval era l’excusa, la porta d’entrada a la ciutat, i va acabar convertint-se en el protagonista absolut”. El fotògraf Òscar Rodbag en va quedar seduït i va proposar “despertar” els gegants i totes les figures festives del Carnaval per fotografiar-les als carrers i places de Solsona, com si fossin un vilatà més.

El resultat és un retrat de la ciutat com no l’ha fet mai ningú abans i que no hagués estat possible sense la complicitat de les colles de geganters i dels treballadors municipals.

Òscar Rodbag fa un tribut als 50 anys del carnaval solsoní

“Per encàrrec de la revista Descobrir, que dedicava un monogràfic a Solsona, havia de fotografiar els elements festius del Carnaval. I vaig acudir a la celebració del 50è aniversari de la festa amb la idea de tenir-los tots junts per poder-los retratar. Però, un cop allà, vaig poder comprovar i sentir el lligam sentimental dels solsonins amb els gegants satírics de la festa. I la guspira de la inspiració va encendre la meva creativitat. Vaig pensar que seria una bona idea mostrar els gegants i les bèsties a diferents racons de la ciutat, com si formessin part de la realitat quotidiana de Solsona. Cada un dels gegants o bèsties tenen tant caràcter i són tan originals que els veia humanitzats protegint portals, jugant al pati de l’escola o xerrant amb una veïna a la vorera. L’originalitat del Carnaval forma part de l’essència de Solsona i la seva gent. I aquest és el meu tribut a aquest vincle tan especial”.