• La JOGC és una realitat des de juliol de 2019 impulsada per la Fundació GAES Solidària i l’Hospital Sant Joan de Déu.
  • El projecte pretén encoratjar el col·lectiu de persones sordes a participar en aquestes iniciatives i sensibilitzar la societat de la capacitat de superació que tenen els infants i en general totes les persones que pateixen sordesa i que sovint passen desapercebudes.
  • Durant la temporada realitzaran diferents tallers i activitats musicals i el 30 de maig pujaran a l’escenari del Palau de la Música Catalana per interpretar l’Himne a la Joia, de Beethoven, al costat de l’OSV.

L’any 2020 se celebra el 250è aniversari del naixement de Ludwig Van Beethoven, i l’OSV en col·laboració amb la unitat d’Otorrinolaringologia i el Centre de implants coclears de l’Hospital Sant Joan de Déu, la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) i la Fundació GAES Solidària han posat en marxa un projecte social, anomenat Beethoven 250, que posa en relació la música i la salut, i que pretén visualitzar les persones que, com Beethoven, pateixen avui en dia una discapacitat auditiva.

Beethoven deia: “Fer feliços els que t’envolten. No hi ha res millor, ni tampoc més admirable”. I amb aquest esperit, la Simfònica del Vallès emprèn aquest viatge que consistirà en realitzar un treball específic amb els joves músics en diverses matèries: escolta activa, compromís, responsabilitat i treball en equip, composició d’una partitura, sensibilització musical, etc. Des de novembre de 2019 en Jordi Cos, President i viola de l’OSV, és el Director titular de la JOGC, i ja està treballant amb els joves músics per ajudar-los en el perfeccionament del seu instrument i per a que puguin aprendre a gaudir de fer música junts.

Les 3 cites de la Jove Orquestra Graeme Clark

La temporada 19/20 de l’OSV contempla 3 concerts amb música de Beethoven al Palau de la Música Catalana, dins el cicle Simfònics al Palau: 5a simfonia de Beethoven (21 de setembre de 2019), Concert per piano núm. 4 de Beethoven (1 de febrer de 2020) i la 9a simfonia de Beethoven (30 de maig de 2020). En cadascun d’aquests concerts la Jove Orquestra Graeme Clark hi serà present d’alguna manera:

En el primer concert de la temporada, el passat 21 de setembre, els joves músics van poder viure de primerà mà les sensacions que experimenta un músic quan trepitja l’escenari del Palau de la Música Catalana i van gaudir de la Simfonia núm. 5 de Beethoven envoltats dels músics de l’OSV.

L’1 de febrer de 2020, en el concert “El piano de Beethoven” s’estrenarà una obra composta per la JOGC amb arranjaments per a orquestra que realitzarà un músic professional i també es projectarà en pantalla un clip resum de les activitats que hauran fet els joves músics durant els mesos de desembre i gener.

I com a colofó del projecte, en el darrer concert de la temporada al Palau de la Música Catalana el 30 de maig de 2020, els integrants de la JOGC pujaran a l’escenari per interpretar en els bisos del concert, l’Himne a la Joia de la Novena simfonia de Beethoven.