La matinada de l’11 d’abril de 1993 Guillem Agulló va morir poc després que un grup espanyolista ultra li clavés una ganivetada. 26 anys després del seu assassinat, Guillem Agulló segueix sent un símbol de la lluita i la resistència antifeixista. Ara, la nostra productora Som*Batabat, juntament amb com Lastor Media, SUICAfilms i, amb la col·laboració d’À Punt Media i TV3, coproduiran La mort de Guillem, una pel·lícula de ficció que pretén analitzar des d’una perspectiva crítica els fets ocorreguts i denunciar la impunitat del seu assassinat.

Estarà dirigida per Carlos Marques-Marcet, guanyador d’un Goya i tres premis Gaudí, entre d’altres, i director de 10.000KM, Tierra Firme, 13 dies d’octubre, Els dies que vindran o En el corredor de la muerte. El director s’allunya de l’èpica dels fets per endinsar-se en la intimitat d’uns pares i deconstruir el seu procés de dol, mentre lluiten per la memòria del seu fill. Per Marques-Marcet la ficció és un gran format “per a reflexionar com a comunitat i rellegir la nostra història des de la intimitat”, ja que en molts casos “els titulars de les notícies i els eslògans no són capaços de captar-ho”. Amb aquest film, Marques-Marcet vol explorar també el caràcter complex i divers de la identitat valenciana: “indagar en la intimitat dels personatges que van viure la vida i la mort d’en Guillem” i d’aquesta manera repassar aquell context i circumstàncies “fent un cant a la terra, no des de l’èpica dels caiguts, sinó des de la intimitat del dolor de qui ha perdut un ésser estimat”.

Per captar fons, s’ha llançat un Verkami en el marc de la campanya #LaLluitaContinua, que inclou cinc grans accions pel 2020: la producció de la pel·lícula La mort de Guillem; un concert d’homenatge a Guillem a València i a L’Auditori de Barcelona; un cicle de debats i conferències a les dues ciutats, amb els títols Guillem, 100 mesures per acabar fàcilment amb el feixisme, El feminisme mata feixistes, El periodisme, o és antifeixista o no és periodisme; l’actualització del portal web “Crims d’odi” amb la finalitat de fer visible tots aquells casos de violència i la publicació d’un nou llibre de Núria Cadenes, autora de Cartes de la presó, L’Ovidi o Tota la veritat, en el qual s’apropa al cas per retratar l’assetjament a la família de Guillem.