El passat dissabte 16 de novembre a la tarda, l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat va acollir l’acte d’obertura de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Des de dos quarts de cinc de la tarda i fins ben bé dos quarts de nou del vespre, desenes de persones van poder participar en una jornada de conferències i tallers organitzada per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, i que va comptar amb la col·laboració de la Comunitat Minera Olesana.

La Setmana Europea de la Prevenció de residus, que enguany es celebra arreu d’Europa del 16 al 24 de novembre, és una campanya que arriba de la mà de l’Agència de Residus de Catalunya amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la necessitat de reduir la generació de residus i deixalles i promoure la reutilització. En aquesta ocasió, Olesa de Montserrat va adherir-s’hi dissabte amb un conjunt de xerrades i tallers agrupats sota el lema “Recicla, reutilitza, redueix: és la teva responsabilitat”.

L’encarregada d’obrir l’acte va ser Eva Creus, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa, que va dirigir-se a la ciutadania per recordar-los la importància de prendre consciència sobre l’efecte que tenen els residus sobre el planeta. En la mateixa línia va expressar-se Santiago Sánchez, president honorífic de ka Creu Roja del Baix Llobregat Nord, així com Joan Arévalo, president de la Comunitat Minera Olesana, que va posar l’accent en la necessitat d’evitar l’ús d’aigua envasada en ampolles i garrafes de plàstic.

Segons va explicar el president de la cooperativa, més enllà de generar residus que triguen anys en desaparèixer, el consumidor o consumidora d’aigua envasada desconeix en molts casos les condicions a les quals ha estat exposada l’ampolla o la garrafa d’aigua, fet que pot fer mermar les seves propietats. És per aquest motiu que Arévalo va posar en valor la qualitat de l’aigua de xarxa d’Olesa de Montserrat i va aconsellar-ne l’ús. En aquest sentit, també va donar consells a la ciutadania, com anar a buscar aigua a alguna de les fonts urbanes d’Olesa, ja que l’aigua que en brolla prové del subsol i té un gust més proper al de l’aigua embotellada. De la mateixa manera, va aconsellar omplir envasos de vidre i deixar reposar-hi l’aigua de xarxa abans de consumir-la.

La primera conferència de la tarda, sota el títol “Model de gestió integral i sostenible del residu tèxtil municipal”, va anar a càrrec de Xavier Casals, president d’EcoInserció. tot seguir, els assistents van poder seguir la ponència “Vivir sin plástico”, de Francesca Abate, membre de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord.

Després de les dues xerrades, l’activitat es va traslladar a la Sala 2 de la Casa de Cultura amb tallers diversos: un tast d’aigua, organitzat per la CMO per tal de posar en valor la qualitat de l’aigua de l’aixeta; un taller d’elaboració de desodorant natural; i un altre per aprendre a reciclar. Totes les persones que van participar a la jornada van rebre un obsequi amb material per poder reduir la generació de residus, també amb la col·laboració de la CMO.