El passat dimecres 16 d’octubre de 2019, Som* va presentar APART, el nou mitjà de comunicació global que parla del futur de la gastronomia i que esdevé referent en l’ús de les noves tecnologies. En un acte celebrat al CCCB, on van assistir més de 300 persones, diverses veus internacionals, com la de Colman Andrews o Najat Kaanache, van participar del llançament del primer número de la revista que té com a director convidat el Ferran Adrià. Vingudes de Marroc, Estats Units i Catalunya van fer palès que aquest és un projecte amb vocació d’arribar arreu del món i van destacar el fet que hagi nascut a la ciutat de Barcelona, epicentre de la darrera revolució gastronòmica mundial.

“Des de Catalunya i des d’elBulli hem participat de l’avantguarda culinària i hem sabut despertar l’interès de futurs cuiners de tot el món que han passat pels nostres fogons. I la veritat és que des de llavors, el concepte de l’alta cuina ha canviat”, explica Ferran Adrià.

Per això aquest mitjà de comunicació arriba en tres edicions independents, -català, castellà i anglès-, i apareixerà un cop a l’any.

Una revista amb Ferran Adrià com a director convidat

APART s’alinea amb els esperits avantguardistes i trencadors de la gastronomia d’avui, i com el de l’impulsor d’elBulli Foundation, el xef més important del món dels nostres temps. En aquest primer número, es viatja als sis països que, d’acord amb Ferran Adrià, inspiren la gastronomia del futur: Brasil, Argentina, Marroc, Dinamarca, Grècia, Japó. En el cas d’aquest últim, Adrià va recordar durant l’acte de presentació que fa vint anys ningú coneixia el sushi, i que avui dia la ciutat de Tòquio té més restaurants que tots els d’Espanya junts.

“L’any 1992 ja hi havia un restaurant japonès a Barcelona. I va ser des de Catalunya que vam iniciar el diàleg de l’art culinari amb Japó”, ha recordat.

No només Yoshihiro Narisawa, el xef més reconegut del país nipó i protagonista del capítol d’APART dedicat a Japó,  es va impregnar de la filosofia gastronòmica d’elBulli, sinó que la diàspora bulliniana ha generat noms propis amb personalitats tan diverses com la del danès René Redzepi o la de la hispano-marroquí Najat Kaanache. També són tres dels protagonistes del primer número d’Apart.

La xef marroquina nascuda al País Basc, considerada la quarta dona més important del continent africà, protagonitza el cinquè capítol dedicat al Marroc on explica que el seu pas per Catalunya li va fer canviar la visió del món. “La cuina em va retornar la vida i m’ha ajudat a ser qui sóc avui dia”, va confessar durant l’acte.

Entre d’altres restaurants, regenta el Nur, a Fes, on treballen vint-i-una dones, dels quals la meitat són analfabetes. La cuina i el lideratge de Kaanche han esdevingut un revulsiu empoderar-les.

Les cuines que inspiren el futur, doncs, ja no es basen en els orígens de l’alta cuina francesa, sinó que tenen a veure amb el descobriment de nous ingredients, noves tècniques, la capacitat de crear i consolidar noves metes culinàries sovint inspirades en tradicions i productes locals, tal com apunta Adrià a l’editorial de la revista.

Així, l’equip d’APART va recórrer 64.406 km en avió i després d’un intens treball de dos anys finalment ha senyalat els llocs, les tradicions i les persones que estan contribuint a canviar la cuina al món.

“Perquè la cuina catalana és tan important al món?”, es preguntava Adrià. “Perquè vam ser innovadors, però no només això, sinó sobretot perquè vam fer pensar”, va concloure.

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i autor d’una llarga llista de llibres i estudis vinculats a la gastronomia catalana i a l’alimentació, va dir que “si el Ferran Adrià s’hagués dedicat al ganxet en lloc de dedicar-se a la gastronomia, avui el ganxet seria disciplina olímpica”, i en un diàleg amb Colman Andrews, periodista gastronòmic nord-americà de referència, va preguntar “si Adrià hauria fet el mateix si no hagués nascut a Catalunya”.

Andrews va publicar l’any 1988 La cuina catalana. L’últim secret culinari d’Europa i abans que ningú, va intuir la dimensió mundial que tindria l’avantguarda culinària catalana. “El primer efecte de la cuina de Ferran va ser dir al món que hi havia una cuina catalana”, va comentar.

Un mitjà pioner

Apart és el primer mitjà de comunicació d’Europa que incorpora la realitat virtual en els seus continguts. “Un mitjà que trenca les fronteres entre el paper i la pantalla. Som una revista, però també som un web. I els vídeos en realitat virtual no són més que una eina periodística per explicar-vos històries”, va afirmar Josep Sucarrats, director del CUINA i APART.

Gràcies a l’ús d’aquesta nova tecnologia, l’espectador es troba dins de les sis cuines que inspiren el futur de la gastronomia i experimenta què se sent cuinant al costat de xefs de rellevància mundial, com René Redzepi, Yoshihiro Narisawa i Najat Kaanache, passejant pel mercat de Ver-o-Peso, de l’Amazones, o coent un asado en plena Pampa, a l’Argentina.

APART és un projecte que neix fruit de l’experiència i de les ganes d’evolucionar de l’equip de la revista CUINA i de la cooperativa Som*. Roser Sebastià, vicepresidenta de Som*, va destacar que “creiem en el futur i la innovació i ho fem apostant pels continguts de qualitat -com bé ho demostren els dos anys que s’han invertit per gestar un mitjà com aquest-. Avui, ens trobem davant d’una mostra més de la capacitat de les persones que formem part de Som* per crear nous formats, nous llenguatges -com la realitat virtual- i arribar a nous públics, al mateix temps que consolidem els que ja tenim”.