Cada dijous en horari prime time durant la temporada estival s’emetrà ‘Manual de Supervivència’ a TV3, un docushow produït per la productora de Som*, Batabat, i Televisió de Catalunya. Són tretze capítols pensats per ajudar qualsevol persona vinguda de fora a sobreviure a Catalunya, però, sobretot, és un manual perquè els catalans s’entenguin millor a si mateixos.

Vuit presentadors procedents de diferents llocs del món –des del Brasil, l’Índia, el Quebec, Regne Unit fins el Marroc, el Benín, Mèxic o Alemanya- afronten sense tabús molts dels nostres elements diferencials, però també desmunten o ratifiquen els tòpics que ens estigmatitzen i que sovint combatem.

Amb el suposat pretext d’ensenyar als immigrants nous què trobaran a Catalunya, un grup de còmics, també nouvinguts de primera o de segona generació, radiografien Catalunya. Es tracta d’un retrat crític, irònic i sarcàstic de la nostra cultura i societat, sempre amb respecte. Cada episodi, d’uns 45 minuts, desgrana els diferents vessants d’un tema troncal: des de l’acollida, al Barça, el moment històric, les tradicions, la família, festes nacionals com Sant Jordi i altres temes.

Els conductors del programa intenten entendre aquest lloc curiós que s’anomena Catalunya, on les persones mengen unes cebes allargades amb pitet, donen cops de bastó a un pobre tronc per Nadal i reben bastonades quan van a votar. Un manual pràctic sobre com cal comportar-se en aquesta societat, que posarà l’espectador davant de la mirada nova d’un grup d’homes i dones, però, sobretot, davant dels seus propis prejudicis.

‘Manual de supervivència’ és un programa amb moltes seccions, un ritme trepidant i amb un clar exercici d’humor en dues direccions: els presentadors es riuran dels altres i d’ells mateixos.