Aquest dissabte 6 de juliol, la Comunitat Minera Olesana tornarà a celebrar un any més el Dia Internacional de les Cooperatives. Ho farà, en primer lloc, participant a la 1a edició de la Fira d’Economia Social, Solidària i Cooperativa d’Olesa de Montserrat. La iniciativa, que està impulsada per l’Associació de Veïns de La Rambla – Eixample d’Olesa de Montserrat i La Borrassa, reunirà durant tot el dia a la Rambla Catalunya empreses vinculades al món de l’economia social.

La Fira d’Economia Social, Solidària i Cooperativa d’Olesa, que s’allargarà de 10 del matí i fins les 8 del vespre, servirà per visualitzar diversos projectes i empreses de l’economia social existents al municipi per tal d’apropar-les a la ciutadania. Es tracta, en tots els casos, d’empreses de l’economia social i solidària que treballen prioritzant sempre la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre.

En aquesta primera edició de la Fira, que també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa, els visitants hi podran trobar informació sobre alternatives de consum en diferents àmbits, com ara el de l’alimentació, el de l’habitatge o el de l’aigua, entre d’altres. Concretament, els projectes i les empreses que hi prendran part seran:

  • Aigua | Comunitat Minera Olesana
  • Transport i Mobilitat | Som Mobilitat
  • Informació i periodisme | Opcions
  • Assegurances | Arç Assegurances
  • Alimentació | Cooperativa “La Col i Flor”
  • Habitatge | Sostre Cívic (Grup local a Olesa)
  • Banca | Fiare
  • Electricitat | Som Energia
  • Telecomunicacions (telefonia i Internet) | Eticom

La Fira s’emmarca dins les Festes Populars del Barri de La Rambla – Eixample d’Olesa, que arrencaran el divendres 5 de juliol a la tarda i s’allargaran fins el dilluns a la nit.

Però, a banda d’això, la Comunitat Minera Olesana també ha impulsat una campanya per tal de difondre els beneficis de l’economia social i del món del cooperativisme entre la ciutadania. La campanya, que es difondrà a través de diversos formats amb especial incidència a les xarxes socials, destaca com la Comunitat Minera Olesana treballa per posar en marxa processos d’abastiment cada cop més innovadors i de qualitat, però també més eficaços i sostenibles. L’acció es basa en diversos aspectes de la cooperativa, desgranant-los amb paraules clau com sostenibilitat, eficiència, responsabilitat, cooperativisme, trajectòria i estalvi.

De fet, concretament, la campanya se centra en tres conceptes fonamentals per la CMO: sostenibilitat, eficiència i estalvi. En aquest sentit, s’assenyala, per exemple que la CMO ha reduït el consum energètic per punt de servei del 89% al 76% des del 2012; que ha abaixat la petjada mediambiental fins a 1,900Tm CO2 cada any, o que el seu model de gestió li permet oferir l’aigua a un preu mitjà per m3 molt inferior al de la majoria de municipis de Catalunya. A Olesa, és d’1,260€, mentre que arreu de Catalunya es situa als 2,458€.

El Dia Internacional de les Cooperatives es celebra des de l’any 1995 i es va instaurar per recordar el centenari de la creació de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) a Londres. Aquesta organització aglutina cooperatives de 100 països que compten amb un total de 700 milions de membres. Aquest 2019, el tema del Dia Internacional de les Cooperatives, també anomenat CoopsDay, fa referència a la feina digne. Concretament, es busca recalcar que les cooperatives són empreses centrades en les persones, que es caracteritzen per un control democràtic que dona prioritat al desenvolupament humà i que busca aplicar la justícia social al lloc de treball. El lema d’enguany és “Coops x un treball digne”.