El compromís social i la responsabilitat ambiental formen part de l’ADN del festival Cruïlla, que en l’edició d’aquest any tindrà lloc a Barcelona del 3 al 6 de juliol. Des dels seus inicis el festival ha anat incorporant contínuament bones pràctiques i establint aliances amb diferents actors de l’àmbit social i ambiental per a sumar sinèrgies positives que contribueixin a fer un festival millor per als assistents, per a Barcelona i per al planeta.

Ara el festival amplia i consolida aquest compromís iniciant la definició d’una estratègia de sostenibilitat a mig termini, però que es traduirà en accions concretes ja en aquesta propera edició.

El Cruïlla vol apostar per un concepte global de la sostenibilitat, que englobi tant la prevenció i la minimització dels impactes ambientals, com la consideració dels aspectes socials i de relació amb la comunitat local. A més, aquesta estratègia vol incorporar també les potencialitats de l’economia circular, no només amb el tancament dels cicles de materials i de l’energia, sinó també treballant en desmaterialització i l’economia col·laborativa.

Amb tot això, l’estratègia del festival en matèria de sostenibilitat s’emmarcarà en l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, una iniciativa internacional a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia. L’Agenda 2030 es materialitza en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (els ODS) amb els quals el Cruïlla s’alinea i contribuirà a l’assoliment de metes concretes des del seu paper d’esdeveniment cultural i altaveu social.

La novetat de la present edició són els Cruïlla Talks, un espai de reflexió i debat sobre els reptes globals, que se suma a les col·laboracions amb organitzacions referents com Open Arms, Amnistia Internacional, Oxfam o Greenpeace. Però el festival vol anar més enllà i estrènyer el seu vincle amb col·lectius vulnerables per a garantir el seu dret d’accés a la cultura, i lluitar contra la discriminació, les desigualtats i les agressions per raó de gènere o d’orientació sexual.

El Cruïlla aposta per liderar la sostenibilitat en els festivals de música

En aquest camí, el festival compta amb el recolzament i l’assessorament especialitzat de l’equip de sostenibilitat corporativa de Lavola, en el marc del nostra servei Towards Zero Impact, que ajuda als esdeveniments de tot tipus a minimitzar els seu impacte ambiental i a generar un efecte social positiu.

Aquesta estratègia de sostenibilitat està previst que es vagi desplegant des d’aquesta mateixa edició i al llarg dels propers tres anys, en els quals, amb l’ajuda de Lavola el Cruïlla vol convertir-se en referent en l’àmbit de la sostenibilitat en els festivals de música i esdeveniments culturals. En aquesta iniciativa també es compta amb la col·laboració  de Gabeiras y Asociados, despatx ètic especialitzat en dret ambiental i economia social i sostenible en l’àmbit cultural.

En el camp ambiental, el Cruïlla vol ser un festival que treballi pel residu zero i per la progressiva eliminació dels plàstics. Així, en la present edició, a l’eliminació de les ampolles plàstiques de refrescos, que ja s’havia implantat en edicions anterior, s’hi afegeix la substitució de les ampolles d’aigua plàstiques per ampolles de vidre reutilitzables i l’aposta pels gots biodegradables.

Altres accions ambientals passaran pel foment d’una mobilitat eficient i un consum energètic baix en emissions per a lluitar contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. També per seguir aprofundint en el reaprofitament de materials, el reciclatge de residus i la prevenció del malbaratament alimentari.

D’altra banda, el Cruïlla aprofundirà el seu vincle amb la comunitat local, tant en l’entorn directe del Fòrum com amb la ciutat de Barcelona, apostant també pels proveïdors locals i el consum de proximitat.

En aquests reptes, l’equip del Cruïlla i Lavola treballen de la ma dels artistes, proveïdors i col·laboradors per impregnar-los d’aquesta cultura de la sostenibilitat i sumar-los en aquest objectius compartits.