El passat 5 de maig es va inaugurar la Casa de les Abelles, al Mas Ratés de Viladecans. Aquest nou equipament forma part del programa Bee Happy que l’Ajuntament de Viladecans duu a terme des de 2015 amb l’objectiu d’instal·lar ruscs d’apicultura urbana i fer servir les abelles com una eina d’educació i sensibilització ambiental innovadora: fer tallers a les escoles i anàlisis de la contaminació a la ciutat a partir de la mel dels ruscs.

Lavola s’ha encarregat del projecte expositiu i el programa educatiu de la nova Casa de les Abelles, que estarà oberta cada cap de setmana per oferir un ampli ventall d’activitats.

El projecte expositiu: un enfoc didàctic i una producció sostenible

L’equip de disseny i comunicació ha estat l’encarregat del disseny i la producció del projecte expositiu. Els continguts de l’exposició se centren en diferents aspectes de la biologia i l’ecologia de les abelles i ens expliquen la importància que tenen aquests animals per a l’equilibri ecològic.

S’ha treballat amb elements interactius i un disseny colorista i atractiu que té l’hexàgon com a fil conductor i segueix l’estil i el to del programa Bee Happy.

L’exposició s’ha produït sota el criteri de la producció sostenible. Els elements s’han produït amb fustes en cru, un material sostenible i orgànic que lliga amb l’aspecte ambiental de l’exposició. S’ha buscat que la fusta tingui certificació ambiental i no s’hagi treballat prèviament. A més, es tracta de fusta de pollancre, que és resistent i permet imprimir-hi directament, sense necessitat d’usar altres materials, cosa que millora la seva durabilitat.

El projecte educatiu: metodologia Tinkering per a un espai innovador

L’equip de Museus i centres de ciència realitza la gestió de l’equipament i les activitats que s’hi porten a terme. Aquestes activitats compten amb la metodologia Tinkering, una metodologia innovadora que apodera els infants i joves i permet la intervenció amb el seu entorn, fomentant la creativitat i fent-los protagonistes.

Les activitats que treballen amb Tinkering parteixen dels coneixements que tenen els assistents, a la vegada que se’ls hi donen nous conceptes. Amb aquesta informació, treballen un repte durant el qual han de trobar la solució a una problemàtica relacionada amb l’àmbit de l’activitat. L’objectiu final és que treballin amb les eines disponibles i acabin reflexionant sobre els processos que han portat a terme durant el repte.