El local social de la Comunitat Minera Olesana va acollir el dimecres 17 d’abril a dos quarts de vuit de la tarda, la presentació del llibre “Un temps regalat”, la segona novel·la de Montserrat Casas. L’argument de l’obra, editada per l’Editorial Sunya gràcies al suport de la Comunitat Minera Olesana, situa el lector als carrers i paisatges d’Olesa de Montserrat. Es tracta d’una novel·la de suspens, classificable dins el gènere de la novel·la negra. Precisament, la presentació de l’acte va anar a càrrec de Salvador Prat i Asensio, el fundador i promotor del Club de Novel·la Negra de la Biblioteca Santa Oliva d’Olesa de Montserrat.

Amb una sala plena de gom a gom, Salvador Prat va obrir l’acte explicant que Montserrat Casas es va iniciar a l’univers de la novel·la criminal amb les novel·les de la mítica Agatha Christie. Després de fer una pinzellada pel món literari de Christie i Jim Thompson, Prat va definir Casas Saumell com “una olesana de tota la vida que, rere el taulell del seu negoci familiar i protegida per un posat discret, ha sabut imaginar escenaris” per desenvolupar l’obra. Membre del Club de Novel·la Negra de la Biblioteca Santa Oliva, segons Prat, Casas ha sabut “aprendre les tècniques del gènere”, deixant de ser, així, “una membre passiva” per començar a cultivar el gènere de literatura criminal “amb mirada d’autora”.

Després de la presentació de Prat, l’autora va confessar que ha après “moltes coses” en el procés de redacció de la novel·la. Alhora, l’autora va reflexionar sobre l’ofici i l’afició d’escriure, parlant de la vessant professional i amateur de la disciplina. Concretament, Casas va explicar que “les persones que es dediquen professionalment a l’escriptura, estimen la literatura però estan lligats als interessos de les editorials”, mentre que en la literatura amateur, malgrat ser un gran sac on s’hi encabeixen obres amb diferents nivells de qualitat, l’autor gaudeix de “llibertat d’expressió i de creació artística”. En aquest sentit, Saumell va explicar que “un autor no hauria de veure mai tallades les seves ales creatives”.

Per Casas Saumell, aquesta novel·la ha estat “complicada” de trenar i ha requerit anys de feina. Segons l’autora, tot va començar fa anys llegint notícies de successos aparegudes a la premsa. Va ser aleshores quan Montserrat Casas va pensar que els textos no relataven mai com els assassins que les protagonitzaven s’havien creuat amb altres persones a qui havien perdonat la vida, abans de “perpetrar la seva obra”. En aquest moment, va decidir embarcar-se en el món de la literatura negra.

En el seu primer cas com a sergent, l’Enric Castells, creu que l’autor de l’homicidi que investiga és l’assassí en sèrie que fa anys que busca. Obsessionat en descobrir la veritat, els esdeveniments conduiran el mosso a Olesa de Montserrat on s’haurà d’enfrontar amb els temes pendents no resolts del seu passat. Així doncs, un sergent que s’enfronta a un cas d’allò més inquietant; un assassí en sèrie que sempre ha aconseguit amagar la seva identitat; i uns carrers d’Olesa que oculten un passat ple de temes encara per segellar són els ingredients que conformen la segona novel·la publicada de Casas, nascuda a Manresa el 1970, però vinculada al comerç olesà des de fa anys.

Montserrat Casas Saumell ja va quedar finalista al IV Premi de Novel·la Olga Xirinacs 2010 amb l’obra Cites.bcn, que es va publicar ara fa nou anys. De la mateixa manera, el 2016, Casas va resultar guanyadora a la categoria de prosa en la segona edició del Concurs Literari organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) d’Olesa de Montserrat. Aleshores, Casas va rebre el premi per l’obra El gintònic més amarg.

Per sobre de tot, les persones. La Comunitat Minera Olesana ho té clar i per això practica i promociona l’economia social. D’aquesta manera, distribueix els beneficis d’acord a les necessitats dels olesans i olesanes. Des de 1993, està constituïda en forma de cooperativa i, per tant, es regeix per valors com la democràcia, la igualtat, l’equitat i la solidaritat. I, també, es fixa en la promoció del talent local i en contribuir en tirar endavant iniciatives que sorgeixin del teixit associatiu de la vila.

La Comunitat Minera Olesana ha editat ja un total de sis llibres relacionats amb Olesa de Montserrat i, també, l’aigua. Alhora, recentment, ha fet possible la publicació de tres obres més d’autors i autores del municipi, a través de l’Editorial Sunya i d’entitats com OlesaAteneu. De fet, aquest serà el primer Sant Jordi en el qual es podrà adquirir el llibre editat en motiu del 150è aniversari de la Comunitat Minera Olesana titulat “Recull històric de l’aigua d’Olesa: 150 anys de la fundació de la Sociedad Minera Olesanesa”

Així, la cooperativa de l’aigua és molt sensible a les necessitats dels olesans i olesanes. De fet, a banda de col·laborar en fer possible la publicació de diversos llibres d’autors i autores vinculats a Olesa de Montserrat, cal recordar que també realitza aportacions econòmiques a altres organitzacions de la vila per fer front a la pobres i l’exclusió social, dona ajudes a les beques de menjador i al col·lectiu de la gent gran, entre d’altres.

Amb les cooperatives, tothom hi guanya: la CMO treballa per aconseguir el desenvolupament sostenible d’Olesa de Montserrat, en aquest cas, en l’àmbit cultural, però també en l’econòmic, social i ecològic.