El director de gestió social del Centre Corporatiu de Mondragón, Zigor Ezpeleta, va pronunciar el dia 20 de març a Suara Cooperativa la conferencia “Persones, lideratge, participación i futur”, en el marc d’un dels espais de participació societària de Suara. Ezpeleta, en representació del principal grup cooperatiu de l’Estat, va defensar davant d’un centenar de persones sòcies l’aportació de totes i cadascuna de les persones que formen part de la cooperativa des del seu lloc de treball: “La gent normal fa coses extraordinàries”.

Ezpeleta defensa que l’experiència cooperativa travessa tres àmbits clau: la persona (que aprèn durant tota la vida i actua en solidaritat i cooperació), l’organització (que ha de ser competitiva i rendible perquè pugui garantir que s’hi acompanya un projecte social) i la societat (per aportar una distribució equitativa de la riquesa i crear oportunitats per garantir la justícia social).

A l’hora de posar en valor les virtuts del model cooperatiu, Zigor Ezpeleta va destacar aspectes com la protecció que garanteix la cooperativa a les sòcies i socis que en formen part, la fortalesa de la intercooperació entre organitzacions del grup, el projecte col·lectiu, la coresponsabilitat o la gestió democràtica per prendre decisions complicades per tirar endavant l’organització. Així mateix, va destacar la fortalesa de fer els canvis en primera persona, amb capacitat d’adaptació als canvis, la capacitat de treballar dia a dia des dels valors de la Cooperativa i al treball amb sentit per garantir la satisfacció al lloc de treball.

La xerrada de Zigor Ezpeleta es va complementar amb un debat obert amb les persones assistents a la xerrada, emmarcada en el programa de participació societària de Suara Cooperativa.