El mes de març ha estat un mes intens per la Comunitat Minera Olesana. El divendres 1 de març, la Sala d’Exposicions de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat va acollir l’acte d’inauguració de l’exposició “Aigua i economia social: 150 anys de la Comunitat Minera Olesana”, creada en el marc dels actes de celebració del 150è aniversari de la cooperativa de l’aigua. En una sala plena de gom a gom, els encarregats de donar el tret de sortida a la mostra van ser el president de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota; i l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon. Tots tres van coincidir en remarcar la vinculació de l’aigua i la Comunitat Minera Olesana amb Olesa de Montserrat. L’exposició, promoguda per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i que compta amb la col·laboració de la Comunitat Minera Olesana, s’ha pogut visitar gratuïtament fins el 31 de març.

La mostra, que tenia una clara voluntat divulgativa, va permetre al visitant fer un recorregut per la història de la cooperativa de l’aigua, una entitat singular a Catalunya, així com descobrir-ne el seu funcionament, conèixer de més a prop el món de l’economia social i el cooperativisme, i prendre consciència sobre l’ús que fem els olesans i les olesanes de l’aigua. De fet, la mostra s’ha emmarcat també dins els actes de celebració del Dia Mundial de l’Aigua, que la CMO va celebrar el 22 de març i que enguany tenia com a lema “l’ús i l’abús dels plàstics, el seu impacte i què fas tu per minimitzar-ne els efectes”. Durant el mes de març, alumnes de l’Escola Daina-Isard i d’Escolàpies Olesa van visitar la mostra, acompanyats per les explicacions de Joan Arévalo, president de la Comunitat Minera Olesana.

La mostra constava de quatre espais: “L’aigua al món”, destinat a destacar la importància d’aquesta substància per la vida de l’ésser humà i a denunciar-ne el seu malbaratament; “150 anys d’història”, que mostra l’evolució de l’actual cooperativa durant els seus 150 anys de trajectòria; “La Comunitat Minera Olesana, avui”, que s’endinsa en l’estat actual i el funcionament de la Comunitat Minera Olesana; i “Economia Social”, enfocat a divulgar els beneficis de seguir el model cooperatiu.

Per altra banda, el president de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo, va participar el dimecres 19 de març al III Congrés de l’Aigua de Catalunya, organitzat un any més per l’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua. La jornada, que es va celebrar al recinte del Caixaforum de Barcelona, es va centrar enguany en tres eixos temàtics: la reutilització de l’aigua, l’economia circular aplicada al sector de l’aigua i les noves tecnologies.

Concretament, Arévalo hi va participar presentant als assistents el model de gestió de l’aigua practicat per la Comunitat Minera Olesana, basat en els principis de l’economia social. En aquest sentit, davant l’auditori de la Sala Beta del Congrés, Arévalo va impartir una conferència de vint minuts sota el títol “150 anys de l’autogestió de l’abastament i subministrament d’aigua d’Olesa de Montserrat”. Durant la presentació, també s’hi ha va projectar el vídeo institucional creat expressament pel 150è aniversari de la Comunitat Minera Olesana i que repassa la trajectòria de l’entitat, des del 1868 i fins l’actualitat.

Arévalo va centrar la seva exposició en cinc grans blocs: el primer, enfocat a ressaltar les singularitats que fan de la Comunitat Minera Olesana un cas únic a Catalunya; el segon, orientat a explicar els beneficis d’estar constituïts en forma de cooperativa; el tercer, a detallar el vincle en forma de compromís social que guarda l’entitat amb el municipi d’Olesa de Montserrat; el quart, a fer una radiografia sobre el funcionament intern de la Comunitat Minera Olesana i, el darrer i cinquè bloc, a ressaltar els valors que caracteritzen la feina que fa dia a dia la cooperativa de l’aigua. L’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua, entitat organitzadora del III Congrés, està integrada per un conjunt de persones que, des de la seva llibertat i la seva independència, treballa al voltant dels problemes de l’aigua a Catalunya.

Dia mundial de l’Aigua

Ja el divendres 22 de març, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, la Comunitat Minera Olesana va celebrar el debat “Aigua i Economia Social”. L’acte, que va tenir lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura a les 8 del vespre, va comptar amb les intervencions de Joan Arévalo, president de la Comunitat Minera Olesana i de David Cos, president del Grup Clade, d’Escola Sant Gervasi, sccl i de Creixen Educació, sccl. El debat, que va estar conduït i moderat per Daniel Pujol, secretari del Consell Rector de la Comunitat Minera Olesana, va servir per reflexionar sobre les possibilitats i vies existents a l’hora d’oferir a la ciutadania accés als serveis bàsics (com la llum, l’aigua o el gas) tot practicant els valors de l’economia social, com la democràcia, la igualtat, l’equitat, l’autoajuda, l’autoresponsabilitat i la solidaritat, entre d’altres.

L’encarregat d’obrir l’acte va ser Daniel Pujol que va recordar que, “si bé les Nacions Unides contemplen el dret a l’accés a l’aigua potable com un dret humà, encara queden molts països, com els del tercer món, on aquest dret és molt difícil de garantir”. Per la seva banda, David Cos, president del Grup Clade, d’Escola Sant Gervasi, sccl i de Creixen Educació, sccl, va explicar que “l’objectiu del Grup Clade sempre ha estat aconseguir que les empreses de l’economia social que en formen part puguin traspassar l’àmbit purament local, treballant amb el benentès que, si el que fan és útil per les persones d’una zona geogràfica concreta, de ben segur que també pot ser-ho per la resta del món”. Per Cos, aquest és el cas de la Comunitat Minera Olesana, una cooperativa “molt singular, amb ganes de ser pionera i de donar a conèixer el seu model de gestió de l’aigua arreu”.

Arévalo va dedicar part de la seva intervenció i participació al debat a posar de relleu que “el fet que surti aigua de l’aixeta de les cases d’Olesa, no és vist per la ciutadania com un fet extraordinari”. Pel president de la CMO, el fet de tenir aigua els 365 dies de l’any, quan vulguem, ha fet que la ciutadania dels països desenvolupats no es preocupi per l’aigua. “Poca gent ho sap, però quan arriba el mes d’octubre, la humanitat ja ha esgotat els recursos que anualment dona el Planeta Terra”, va exposar tot incidint en recordar que “l’economia social i el cooperativisme són les maneres més democràtiques de gestionar un servei públic com l’aigua”.

De la mateixa manera, també en el marc del 22 de març com a Dia Mundial de l’Aigua, i sent conscients que els i les joves hi tenen molt a dir, la Comunitat Minera Olesana i aigua.coop van convidar els centres educatius del municipi a participar activament d’aquest Dia Mundial de l’Aigua. Així, la CMO va fer arribar a les escoles un total de set models de cartell diferents amb missatges que busquen conscienciar l’alumnat.

L’objectiu era convertir el 22 de març en una eina que permetés fomentar la reflexió i el debat sobre la importància de l’aigua al planeta i l’ús que se’n fa. Amb aquest esperit, i amb la voluntat de facilitar material a les escoles per poder abordar el tema, la Comunitat Minera Olesana els va fer arribar set cartells creats especialment pel Dia Mundial de l’Aigua 2019. Alhora, es va convidar els alumnes de secundària dels centres d’Olesa a realitzar una visita comentada a l’exposició “Aigua i economia social: 150 anys de la Comunitat Minera Olesana”.