L’última edició dels Premis de Recerca Jove (PRJ), impulsats pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat i pel Secretariat d’Universitats i Recerca, ha atorgat un dels seus guardons al treball de recerca de batxillerat de la Claudia Platel i en Lijao Guo, alumnes de l’Escola Sant Gervasi fins al curs passat i actualment estudiants d’un grau de Matemàtiques i Física a la UB i un d’Enginyeria Aeroespacial a la UPC respectivament. El treball consisteix en l’adaptació d’una cadira de rodes elèctrica per tal que persones que pateixen mobilitat reduïda la puguin utilitzar de forma autònoma. El prototip substitueix el comandament manual convencional per un sistema de guiatge que detecta i interpreta el parpelleig deliberat de l’usuari i les ones que emet el seu cervell quan supera un cert llindar de concentració. El parpelleig i les ones són recollits per un casc dotat amb un elèctrode i interpretades per un programa informàtic que les transforma en ordres de moviment. Per desenvolupar aquest sistema BCI (Brain-Computer Interface), els autors del projecte van emprar les plataformes Arduino i App Inventor. El van completar amb el disseny d’una aplicació per a telèfon mòbil que mostra en pantalla les variables que recull el sensor i serveix a l’usuari com a suport visual pel control direccional de la cadira.

Els Premis Recerca Jove tenen com a objectiu el foment de vocacions científiques entre l’alumnat de Secundària i el reconeixement de la tasca dels centres educatius que fomenten l’esperit científic i l’interès per la recerca. En aquesta edició els PRJ han premiat un total de 77 treballs de recerca realitzats durant el curs 2017-2018 per alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà o Superior. Entre aquests premis s’inclouen: el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que distingeix el millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions i el centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica; el Premi INEFC que distingeix el millor treball sobre temàtica esportiva; Enguany, els Premis Alfons Banda en col·laboració amb l’ Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) als millors treballs sobre cultura de la pau; el Premi Ramon Muntaner al millor treball sobre desenvolupament local i el Premi EAPC Luciana Calvo al millor treball sobre la temàtica llengua i dret.